qRUŽOK / Queer dijete u raljama institucija

Drugi susret u okviru jesenjskog ciklusa qRUŽOK-a, čitateljskog kluba kolektiva queerANarchive, održat će se u utorak (2. studenog) s početkom u 18 sati u prostorima LGBT centra Split.

Prvi sastanak održao se prošlu srijedu, 27. listopada, kada se na osnovu tri eseja iz knjige An Apartment on Uranus, autora Paula B. Precidoa, promišljalo o položaju i pravima queer djeteta u obitelji i školi, institucijama koje bitno određuju formativne godine svakog pojedinca. Te institucije uglavnom ne mogu ni zamisliti a kamoli dopustiti pravo svakog djeteta na slobodno izražavanje i ostvarivanje vlastitih identitetskih potreba i težnji. Ali itekako znaju kako reproducirati rodne i seksualne norme svojstvene heteronormativnoj većini. Koje su “kvalitete” tih institucija, pa i cijelog sistema u kojem djeluju; kojim mehanizmima se postižu heteronoramativni ciljevi; te kakve emocije sve to pobuđuje kod neuklopljenog queer pojedinca – pogledajte u dolje postavljenoj mapi osmišljenoj i izrađenoj u okviru zadnje održanog qRUŽOK-a.

Otvorene teme produbit ćemo na sljedećem qRUŽOKU i to interpretacijom dvaju dodatnih eseja. Riječ je o esejima – zapravo, izvadcima iz knjiga Feminism is Queer, autorice Mimi Marinucci, te Insult and the Making of the Gay Self, autora Didiera Eribona. PDF-ovi eseja se nalaze ispod mape – spremni za download-anje. Ujedno, razgovarat ćemo se i taktikama te praksama otpora dominaciji heteronormativnosti, odnosno nastojat ćemo ustanoviti što se sve može i smije unatoč rigidnim i prilično prisutnim normama napraviti. Ako imaš kakvih pitanja, pošalji ih na mail lgbtcentarsplit@gmail.com Ulaz pak na qRUŽOK je slobodan. Vidimo se!


Didier Eribon: Subjectivity and Private Life


Mimi Marinucci: The Social Construction of Sexuality

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *