qRUŽOK / Queer djecu netko ozbiljno tlači! Ali tko?!

Zašto dijete nema pravo na svoje posebne identitetske potrebe i težnje? Zašto se pak roditelji kao jurišnici rodno-seksualne policije poglavito brinu da se sve razvije sukladno uvriježenom redu? Zašto nam u školi nepoljuljano opstaje već dobrano nagriženi kult jednog muškarca i jedne žene? Zašto je to okružje neprijatno za sve one koji ne umiju da se baš tako jedni od drugih odijele? Zašto je norma i mjera društvene većine tako sveta? Može li se i koliko se smije bar nešto dalje od učmaloga svijeta?

The child is always a body whose right to self-govern is not recognized. The child is a biopolitical artefact that guarantees the normalization of the adult.

Ovim pitanjima otvaramo jesenjski ciklus qRUŽOK-a, čitateljskog kluba kojeg organizira kolektiv queerANarchive. Okupljamo se ovu srijedu (27. listopada u 18 sati) u prostorima LGBT centra Split. Na rasporedu imamo tri kraća eseja na devet stranica (Who Defends the Queer Child?, The Bullet, A School for Alan) iz knjige An Apartment on Uranus, koju potpisuje Paul B. Preciado, španjolski pisac i trans muškarac uglavnom zaokupljen pitanjima identiteta i roda, pornografije, arhitekture i seksualnosti.

Cijelu knjigu u pdf formatu možeš pronaći ovdje. Spomenuta tri eseja nalaze se pak u nastavku – već spremna za download-anje. Bilo bi lijepo, ali nije uvjet, da se za qRUŽOK bar donekle pripremiš. Naime, za početak izvuci ključne riječi po vlastitom nahođenju, pa da zajedno možemo složiti mentalnu mapu. Ona će nam pomoći da cijelu stvar jasnije predočimo. Izvuci i citate za koje smatraš da su važni. A možeš pripremiti i pitanja za interpretaciju te raspravu. Ako imaš pitanja ili trebaš pojašnjenja, javi se na mail lgbtcentarsplit@gmail.com Vidimo se!

The gender police require different characteristics from the little boy and the little girl. It shapes bodies in order to map out complementary sexual organs. It prepares reproduction, industrializes the body, from school to Parliament.


Who Defends the Queer Child?


The Bullet


A School for Alan

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *