qRUŽOK / Filmske projekcije

U okviru qRUŽOKA – programa edukativnih filmskih projekcija u LGBT centru ove srijede (30. studenog) s početkom u 19 sati prikazujemo film Gendernauts: A Journey Through Shifting Identities (1999), njemačke redateljice Monike Treut.

Film dokumentira živote skupine transrodnih i jedne interspolne osobe, kakvi se žive na raznim lokacijama nama dalekog San Francisca. Kroz intervjue koji se odvijaju baš u onim sredinama i okruženjima u kojima se junaci filma svakodnevno nalaze, što uključuje njihove domove, urede i ulice San Francisca, film nam otkriva društvene i praktične promjene, kao i odluke koje trans- i interseksualne osobe moraju donijeti kako bi mogli koliko-toliko normalno “disati” negdje na rubu tradicionalnih rodnih uloga. Važno je napomenuti da se ideja rodne neutralnosti promiče kroz cijeli film, dok se za spol smatra da nije karakteristika koja bi se trebala koristiti za definiranje osobe. Razvijajući i ilustrirajući tematiku tran- i interseksualnih života, redateljica nam oslikava transrodnu subkulturu velikog grada kao što je San Francisco.

Ovim filmom nastavljamo ciklus filmskih projekcija, koji se bazira na filmskim ostvarenjima marginaliziranih, gotovo zaboravljenih i tek naknadno priznatih redatelja koji su 70-tih godina prošlog stoljeća, kao i priznati filmski autori iz istog kruga – Rainer Werner Fassbinder i Wim Wenders, dali veliki obol kreativnoj snazi pokreta pod nazivom Neuer Deutscher Film. Riječ je o filmskim umjetnicima kao što su Werner Schroeter, Ulrike Ottinger, Rosa von Praunheim te Monika Treut, koji su svojim transrodnim fantazijama inovirali vizualni jezik kako bi prevazišli trivijalizaciju i senzacionalizam mainstream reprezentacije rodnih i seksualnih skupina koje se ne uklapaju u heteronorativni i binarni model društva. Oni svojim filmskim rješenjima prelaze granice postavljene klasifikacijom koja striktno razlikuje maskulino i feminino, homoseksualno i biseksualno, normalno i patološko, a pritom inzistiraju na tome da takva transgresija ne može i ne smije biti u ukroćena, regulirana i skrivena od očiju javnosti.

qRUŽOK – program edukativnih filmskih projekcija kolektiva queerANarchive relizira se u okviru projekta qRADIONICE 2022. uz financijsku podršku HAVC-a. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *