qRUŽOK / Filmske projekcije

U okviru qRUŽOKA – programa edukativnih filmskih projekcija u LGBT centru ove srijede (23. studenog) s početkom u 19 sati prikazujemo film Madame X: An Absolute Ruler (1978), njemačke redateljice Ulrike Ottinger.

Riječ o visoko estetiziranoj avanturi o ljubavi, smrti i utopiji a sve to kroz priču o ozloglašenoj gusarskoj kraljici Madame X koja okuplja jednu finu grupu žene sitih učmalosti svakodnevice, zbog čega i uskaču u njen brod koji nosi ime Orlando. Ova postmoderna potraga žena za putevima samotransformacije pod gusarskim zastavama protkana je napadima, lezbijskim ljubavima, kožom, oružjem pa i smrću, a autorica njome podriva tradicionalnu gusarsku priču vječno usredotočenu na muškarce.

Ovim filmom započinjemo ciklus filmskih projekcija, koji se bazira na filmskim ostvarenjima marginaliziranih, gotovo zaboravljenih i tek naknadno priznatih redatelja koji su 70-tih godina prošlog stoljeća, kao i priznati filmski autori iz istog kruga – Rainer Werner Fassbinder i Wim Wenders, dali veliki obol kreativnoj snazi pokreta pod nazivom Neuer Deutscher Film. Riječ je o filmskim umjetnicima kao što su Werner Schroeter, Ulrike Ottinger, Rosa von Praunheim te Monika Treut, koji su svojim transrodnim fantazijama inovirali vizualni jezik kako bi prevazišli trivijalizaciju i senzacionalizam mainstream reprezentacije rodnih i seksualnih skupina koje se ne uklapaju u heteronorativni i binarni model društva. Oni svojim filmskim rješenjima prelaze granice postavljene klasifikacijom koja striktno razlikuje maskulino i feminino, homoseksualno i biseksualno, normalno i patološko, a pritom inzistiraju na tome da takva transgresija ne može i ne smije biti u ukroćena, regulirana i skrivena od očiju javnosti.

qRUŽOK – program edukativnih filmskih projekcija kolektiva queerANarchive relizira se u okviru projekta qRADIONICE 2022. uz financijsku podršku HAVC-a. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *