PODCAST Queer u Eteru / O uvredi govore Duje, Olga i Marina

Poslušajte podcast emisije Queer u Eteru, koju je na internetskim valovima community radija KLFM emitirana 13. lipnja, poslušajte o uvredi kojom heteroseksualna većina određuje i kontrolira identitete pojedinca u društvu, te kako ona utječe na poziciju individualca unutar društvenih struktura. O tome kako se točno heteronormativna uvreda reflektira na cijeli spektar LGBTIQ identiteta, pričat ćemo s Dujom, Olgom i Marinom. Emisiju je uredila i vodila Lana, za glazbeni izbor je zaslužan Gabi, a montažom se pozabavio Igor.

Kao podlogu za ovaj razgovor koristili smo se idejama iz kritičkih tekstova francuskog pisca i filozofa Didiera Eribona, koji je u svojoj knjizi “Insult and the Making of the Gay Self” ustvrdio kako sve počinje s uvredom. Autor se u spomenutoj knjizi bavi različitim društvenim i političkim fenomenima kroz koje se uvreda manifestira, kao i načinima našeg otpora uvredi ili života s uvredom. Važno je uzeti u obzir i autorovo osobno iskustvo iz kojeg, kako što i sam primjećuje, proizlazi knjiga koja se fokusira na probleme specifične za gej cis muškarce. Doduše, vjerujemo da je uvreda, kao i sram koji ona gradi, zapravo upućena i namijenjena svima koji svojim seksualnim i/ili rodnim identitetom odudaraju od heteronormativne seksualnosti i rodne binarnosti koju ona generira.

Emisija Queer u Eteru realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Mišljenja izražena u emisiji mišljenja su autorica i autora i ne održavaju stavove donatora.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *