qRužok u karanteni 08/06/20

Stigao je još jedan qRUŽOK u karanteni. I ovog puta s vama su Igor i Tonči, te Hrvoje kao glazbeni urednik. Ovaj format book cluba osmislili smo u vrijeme korone kad se nismo mogli okupljat uživo, ali kako se pokazao uspješan i dalje nastavljamo s njim. Iščitavamo knjigu Insult and the Making of the Gay Self autora Didiera Eribona, izdvojene teme komentiramo na društvenim mrežama kolektiva queerANarchive i svako drugog ponedjeljka gostujemo u emisiji Queer u eteru na KLFM radiju.

Zadnja dva tjedna bavili smo se stigmom feminiziranosti. Da bi uopće mogao pisati o pederluku u svoje vrijeme, i Proust je popustio društvenoj normi koja ismijava pedere kao feminizirane te napisao da su oni žene u muškom tijelu. A Didier je ustvrdio da se od onda malo toga promijenilo. Usprkos brojnim povijesnim pokušajima maskulinizacije slike pederluka i dalje nas društvo percipira kao feminizirane, a nerijekte su uvrede i šale na račun toga. Naše reakcije na to su dvojake. Dio nas s jedne strane, na sve načine pokušava prikriti svoju feminiziranost, dok je drugi prihvačaju, pa i dovode do ekstrema u drag kulturi.

qRUŽOK u KARANTENI nastavljamo najavom nove teme kojom ćemo se na društvenim mrežama kolektiva queerANarchive baviti iduća dva tjedna. Danas imate priliku slušati o gay identitetima koji se zbog svoje prirode nikada ne mogu do kraja ostvariti, jer zauvijek ostaju nešto što je potrebno iznova i iznova osmišljavati i izgrađivati kako na individualnoj tako i kolektivnoj razini. Inspiraciju za temu pronašli smo u knjizi Insult and the Making of the Gay Self, francuskog teoretičara, filozofa i sociologa Didiera Eribona, koji je konstatirao da gay povijest nema svoga kraja.

foto: Rafa Medina

Recommended Articles