Queer u Eteru / Tamo gdje je sve po mom

U današnjoj (25. srpnja) emisiji Queer u Eteru, koju na internetskim valovima community radija KLFM emitiramo u 17 sati, poslušajte o fenomenu bijega iz male sredine u grad, odnosno o tome kako i zašto urbane kulture velikih gradova privlače mnoge kvir osobe. Kroz temu će vas provesti Lana i to uz pomoć Duje, Anđelka, Nikoline i Klare, koji o tom prijelazu baš iz prve ruke imaju mnogošta za reći. Za glazbeni odabir zaslužan je Gabi, a Igor pak za montažu emisije.

Kao podlogu za ovu emisiju još jednom ćemo se koristiti idejama francuskog pisca i filozofa Didiera Eribona iz njegove kultne knjige „Insult and the Making of the Gay Self“. Prošlu emisiju smo se bavili uvredom, i tada smo sagledali kako Didier pristupa uvredi, kako uvreda određuje i kontrolira identitete pojedinca u društvu, te kako utječe na poziciju individualca unutar društvenih struktura.

Ideja uvrede se ponavlja kroz čitavu Didierovu knjigu pa je tako i poglavlje naziva „Flight to the City“ usko vezano uz već spomenute ideje. Jedan od osnovnih principa gej i lezbijskih života iznalaženje je načina da se pobjegne od uvrede i nasilja. To često rezultira odlaskom u liberalniju sredinu, odnosno, Eribonovim riječima rečeno, pronalaskom „fantazmagoričnog drugdje“.

Emisiju Queer u eteru financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split finacijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *