QUEER FANZIN / Varijacija je norma

Ovogodišnji fanzin kolektiva queerANarchive, koji nosi naslov Queer fanzin: Varijacija je norma, upravo je izašao iz tiska. A ovdje, na dnu teksta, donosimo njegovu digitalnu varijantu.

Fanzin je nastao u okviru čitateljskog kluba qRUŽOK, koji smo ove 2022. godine posvetili tekstovima španjolskog teoretičara Paula B. Preciadoa, američkog profesora Jacka Halberstema te francuskog teoretičara Didera Eribona. Autorima smo bili privučeni prije svega zbog činjenice da umješno razlažu sve aktualnosti ali i bespuća presloženog svijeta roda, spola i seksualnosti. I tako nam daju snage da sa sebe otresemo sve postojano i naizgled neprijepornog te si dozvolimo i za sebe rastvorimo jedno nepregledno i nepojmljivo prostranstvo u kojem varijacija zaista postaje norma.

S takvim štivom “hrvali” smo se kroz razgovore i rasprave, čarke a koji put i kavge. No iz takve “gužve” na qRUŽOK uspješno smo, osim s pokojim “udarcem u glavu” i ozbiljnim pomacima svijesti, izašli s 11 tekstova koji čine okosnicu novog izdanja fanzina. Pored toga, priredili smo i stripove nastale u okviru qRADIONICE / Stripom protiv starog režima te fotografije nastale u okviru qRADIONICE / Fantazmagorično ovdje – radionica analogne fotografije i lakiranja noktiju. A što smo vam točno pripredili, možda najbolje govori legendarna misao Miltona Diamonda, američkog profesora anatomije i reproduktivne biologije, koja glasi: “Varijacija je norma, biologija voli varijacije a društvo ih mrzi”.

Fanzin je nastao u okviru projekta “Razvoj publike kroz radio emisiju Queer u Eteru”. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Mišljenja izražena u ovoj publikaciji odražavaju isključivo mišljenja autora i ne odražavaju nužno stajališta donatora. Ovaj fanzin ustupljen je pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima 4.0. Međunarodna.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *