qružok / Ugoržene vrste – O pingvinima

U novom ciklusu qružoka pod naslovom Ugrožene vrste bavit ćemo se kvir ekologijama, ili odnosima seksa, prirode, politike i želje. U prvom druženju na temu O pingvinima, koje se održava u utorak, 21. veljače u 18 sati u LGBT centru Split, razmotrit ćemo argument “prirodno” na koji se često pozivaju i kršćanski konzervativci i LGBTIQ aktivisti_kinje. Jedni braneći monogamiju, požrtvovnost radi reprodukcije i brigu o djeci kao vrijednosti tradicionalne nuklearne strejt obitelji, drugi zagovarajuči istospolne brakove i usvajanje djece od strane takvih parova. A jedini i drugi na primjeru pingvina. Nadalje, osvrnut ćemo se zašto je pozivanje na prirodu pri razgovoru o ljudskoj seksualnisti slizak teren, ponekad za neke i opasan, te gdje su pingvini i globalno zatopljenje u toj priči. 

Na druženju ćemo čitati odlomke iz teksta Penguin Family Values: The Nature of Planetary Environmental Reproductive Justice autorice Nöel Sturgeon, profesorice Ženskih studija na Sveučilištu države Washington, a objavljenog u zborniku Queer Ecologis – Sex, Nature, Politics, Desire (2010.) koji su uredili Catriona Mortimer-Sandilandas i Bruce Erickson. Pogledat ćemo i isječke filmova March of the Penguins (2005.) Luc Jacquet-a i Happy Feet (2006.) George-a Muller-a, kao i bacit oko na slikovnicu And Tango Makes Three (2005.). 

qružok je čitalački klub kolektiva queerANarchive koji se realizira kroz programsku liniju qRADIONICE, koja je financijski podržana od strane Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *