IZLOŽBA / Mitovi o ženskosti

Postajanje: Mitovi o ženskosti – naziv je izložbe mlade umjetnice Glorije Lizde, čije otvaranje je zakazano za sljedeći ponedjeljak (25. listopada) u 20 sati u splitskoj galeriji Kluba Kocka (Dom mladih). Izložbu organizira udruga Mavena.

Polazeći od maksime Simone de Beauvoir: “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.”, u radu „Postajanje: Mitovi o ženskosti“ Lizde preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena.

Ta maksima je preuzeta iz najpoznatije knjige Simone de Beauvoir: „Drugi spol“, prvi put objavljene 1949. godine, koja je prevedena na 40-ak jezika i smatra se jednim od kapitalnih djela 20. stoljeća. Knjiga se bavi identitetom i drugošću žene te ih predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku (…). Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putem oslobađanja kroz obrazovanje i rad.

Danas, skoro stoljeće kasnije, mlada umjetnica Glorija Lizde fotografira mlade žene u dobi kada njihov rodni identitet sazrijeva te nastoji obuhvatiti iskustvo odrastanja u ženu, ali i odbaciti mitove o “prirodi” žene kako bi razjasnila te osvijestila razliku između onog što je prirodno uvjetovano (žensko) i onog što je društveno konstruirano (ženstveno). Arhetipski simboli uneseni u scene u formi objekata ili položaja tijela protagonistkinja služe kako bi upozorili na dugovječnu praksu tretiranja žene kao mitskog bića.

Ovim fotografskim ciklusom Lizde želi ukazati na stalnu (ako ne i vječnu) potrebu da se principe i konstrukte ženskosti reinterpretira i iznova analizira, u odnosu na društvene i osobne obrasce razvoja ženskog identiteta, kako bi žene ponovno i zauvijek priskrbile autonomiju nad vlastitim tijelom, nad svojom plodnošću, seksualnošću, majčinstvom i svim drugim životnim izborima. Jer, ženom se ne rađa, ženom se postaje!

Izložba je otvorena do utorka, 2. studenog, a najaviti se možete pozivom na broj 0989602701.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *