qRUŽOK / Filmska projekcija

U okviru qRUŽOKA / programa edukativnih filmskih projekcija u LGBT centru ove srijede (7. prosinca) s početkom u 18 sati prikazujemo film Der Rosenkönig (1986), njemačkog redatelja Wernera Schroetera.

Mentalno nestabilna žena i njezin sin useljavaju se u prostranu vilu u napuštenom dijelu Portugala, kako bi se tamo posvetili uzgajanju ruža. Sinovljeva fanatična potraga za idealnom ružom spaja se s njegovom ljubavlju prema mladom lopovu kojeg drži zatočenog. Ovaj film umjesto priče donosi fragmente, umjesto narativa nudi filmsku poemu za tri tijela i tri glasa. Samo djeca podsjećaju da film prikazuje stvarni teren, pejzaže iz Portugala. Ona se pojavljuju kao voajeri i prisluškivači koji pozorno prate kako se majka Anna, njezin sin Albert i njegov Arnold upliću u smrtonosni trokut u rasadniku ruža. I sve to kroz slike koje redatelj Schroeter komponira promišljeno poput fotografa visoke mode.

Ovim filmom nastavljamo ciklus filmskih projekcija, koji se bazira na filmskim ostvarenjima marginaliziranih, gotovo zaboravljenih i tek naknadno priznatih redatelja koji su 70-tih godina prošlog stoljeća, kao i priznati filmski autori iz istog kruga – Rainer Werner Fassbinder i Wim Wenders, dali veliki obol kreativnoj snazi pokreta pod nazivom Neuer Deutscher Film. Riječ je o filmskim umjetnicima kao što su Werner Schroeter, Ulrike Ottinger, Rosa von Praunheim te Monika Treut, koji su svojim transrodnim fantazijama inovirali vizualni jezik kako bi prevazišli trivijalizaciju i senzacionalizam mainstream reprezentacije rodnih i seksualnih skupina koje se ne uklapaju u heteronorativni i binarni model društva. Oni svojim filmskim rješenjima prelaze granice postavljene klasifikacijom koja striktno razlikuje maskulino i feminino, homoseksualno i biseksualno, normalno i patološko, a pritom inzistiraju na tome da takva transgresija ne može i ne smije biti u ukroćena, regulirana i skrivena od očiju javnosti.

qRUŽOK – program edukativnih filmskih projekcija kolektiva queerANarchive relizira se u okviru projekta qRADIONICE 2022. uz financijsku podršku HAVC-a. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *