qPROJEKCIJE na qFEST-u / Bacanje sudbini u vjetar

LGBT centar Split / srijeda, 03.05.2023. u 19:00

Selekcija kratkih filmova recentne produkcije fokusirana je na filmove koji queer identitete ne vide kao ostvariv cilj, već kontinuiran i nedovršiv proces. Kao bacanje sudbini u vjetar, prepuštanje želji i uživanju u i svim tim procesima. A želja kojoj se protagonisti prepuštaju je želja za pripadanjem, ljubavlju, seksom i samim bivanjem… Kroz prepuštanje želji razotkrivaju se kompleksnosti queer identiteta, odnosa, jezika, slika, pa i samog filma.

👉 Comme tous les garçons (Morisha Moodley, UK 2022., 10’)
Iza naziva filma “Kao svi dečki” krije se meditacija o tome što znači biti/postati poput svih dečki i što znači željeti biti/postati poput njih. Film navigira slikama i idejama muškosti i transmuškog identiteta, kombinirajući pronađene snimke, ilustracije i osobnu arhivu odražavajući nestalan i vječan rad na queer identitetu. Film pokušava pratiti priču o postajanju, aktivnom procesu spajanja sebe iz mnoštva polazišta, dok također razotkriva trenutke sukoba i prekida koji se javljaju iz tog procesa.

👉 To the Farmhouse (Sarah Hill, SAD 2021., 11’)
Autobiografski film u tehnici stop-animacije prati redateljičinu traumu maltretiranja i transfobičnog zlostavljanja od strane majke. Remećenje heteronormativnih struktura obitelji i crkve u filmu je način ponovnog prisvajanja vlastite povijesti.

👉 Bros Before (Henry Hanson, SAD 2022., 10’)
Elijah i Billy dva su trans prijatelja koji jednostavno uživaju u drkanju zajedno – na pravi muški način! No kad Billy počne izlaziti s ženom, Elijah se mora pomiriti sa svojim osjećajima prema Billyju i vlastitom rastućom homoseksualnošću. Raskalašna i iskrena, Bros Before je priča o odrastanju u pubertetu prožeta seksom, drogama i hiperpopom.

👉 Two Sons and a River of Blood (Angelo Madsen Minax i Amber Bemak, SAD 2021., 10’)
Nakon spontanog pobačaja, samostalna obiteljska jedinica sastavljena od dvije lezbejke i trans muškarca postavljaju pitanje gdje tijela žive kad nisu u nama. Od rupe, do rijeke, do besprijekorne bijele sobe, čin tehno-seksa postaje ključ za pristup svijetu netjelesnog postojanja.


qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Splita i Fonda za aktivno građanstvo podržanog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantova. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova. Dio aktivnosti realizira se u sklopu projekta Queer+ Security koji se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *