qIZLOŽBE / Liliana Zeic – Zemlja puna bobica

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 17. lipnja u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba poljske umjetnice Liliane Zeic. Izložba naziva Zemlja puna bobica donosi radove umjetnice u medijima videa, fotografije, crteža i teksta koji se bave ne-heteronormativnom poviješću iz queer-feminističke perspektive. Izložba se može razgledati do 24. Lipnja, radnim danom od 19 do 21 sat.

Pod nazivom Zemlja puna bobica autorica Liliana Zeic izlaže radove Izvornik i Snažne sestre rekle su braći koji na granici fikcije i stvarnosti, pozivajući se na povijesne queer i feminističke manifeste te istraživanja o ne-heteronormativnoj povijesti, funkcioniraju kao alternativni ahivi, koji istovremeno, kako sadržajem tako i svojom metodologijom, nadomještaju propuste mainstream arhiva i propituju njihovu ulogu u pisanju povijesti i (ne)očuvanju queer i feminističkih sjećanja. 

Izvornik je arhiv poljske nenormativne povijesti žena započet 2020., koji se nastavlja širiti. To je projekt za queer žensko lezbijstvo, za lezbače, safike, žene koje vole žene, za razna razmišljanja o kvirštini, i o separatizmu i za ljutu ljubav. Autoricina intencija je da se sve ovo zalijepi za vas, i ostane zaljepljeno, i da se opet ne zaboravi tako brzo.

Snažne sestre rekle su braći poetski je video manifest koji evocira druge lezbijske i queer izjave, iz djela kao što su Radicallesbians (The Woman Identified Woman, 1970.), The Lesbian Avengers (Dyke Manifesto, 1992.) i Queer Nation (The Queer Nation Manifesto, 1990.). Prevedene i modificirane od strane umjetnice, ove izjave stvaraju kolaž koji artikulirana iskustva i suvremene poljske stvarnosti. Pokazujući kako funkcionira heteroseksualna privilegija, umjetnica nas potiče na razmišljanje o vlastitom položaju u svijetu patrijarhalne dominacije i heteroseksualnih standarda. Djelo koje je stvorila također je poziv na suosjećanje, solidarnost i brigu prema drugima.

Liliana Zeic (ona, nekada Piskorska) – rođena 1988., vizualna umjetnica, PhD iz likovnih umjetnosti, queer feministica. U svojoj umjetničkoj praksi društvenim problemima pristupa iz queer-feminističke perspektive, bavi se pitanjima queera i ne-heteronormativnosti. Radi u medijima videa, fotografije, predmeta i teksta; djeluje kroz intermedijalne i performativne projekte zasnovane na istraživanjima.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *