qIZLOŽBA / Tri moja brata

U sklopu programa qIZLOŽBE u petak (17. prosinca) u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka (Dom mladih), otvara se izložba Denisa Butorca. U ciklusu fotografija pod nazivom Tri moja brata, bilježenjem uobičajenih i svakodnevnih situacija progovara o dinamikama odnosa među braćom koje su uvjetovane raznim životnim okolnostima kao npr. autorovim preseljenjem iz ruralne u urbanu sredinu ili pak coming out-om.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 23:00 do 24. prosinca. Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora.

“Shvativši kako u obiteljskom albumu ima sve manje obiteljskih fotografija, Denis Butorac preuzima ulogu obiteljskog kroničara te kroz godine snima zajedničke (svakodnevne) trenutke svojih druženja s braćom u rodnom mjestu te kasnije u urbanoj sredini nakon njihova osamostaljenja. Odsutnost iz obiteljskog doma zbog studija tijekom njihovih formativnih godina te razlike u svjetonazoru i interesima, rezultirale su višegodišnjim udaljavanjem između braće, no zahtjevi provođenja fotografskog zadatka do kraja nametnuli su nužnost zajedničkih druženja. Pribjegavanje estetici snapshota odgovara stvaranju fotografskog dnevnika, ali i samoj temi. Denis bilježi banalne trenutke njihova odrastanja – tinejdžerski bunt prepoznatljiv je u njihovoj nezainteresiranosti, zatim u prizorima popodnevnog odmora, neuredne sobe, nepospremljenog završenog obroka, skrivanja ilegalnih aktivnosti i detalja koji upućuju na sredinu u kojoj su fotografije nastale. Stečeni dojam rastuće familijarnosti utječe i na promatrača. Fotografije jednakih dimenzija u prostoru omogućuju zamišljanje mogućih razgovora i događaja koji su ih pratili. Gotovo poput efemernih filmskih kadrova iz omnibusa o tri glavna lika pratimo isječke njihova odrastanja, imajući na umu i način na koji je ova fotografska vježba s godinama doprinijela razvijanju sve intimnijeg odnosa između braće unatoč različitosti njihovih pojedinačnih identiteta.” – iz predgovora izložbi Dunje Nekić.

Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *