qFEST / Tvoj znoj ostavlja čudan metalni okus u zraku, mlada lovkinje

U petak, 28. travnja, na Platou Doma mladih, s počektom u 19 sati otvaramo sedmo izdanje qFEST-a s izvedbom naziva Tvoj znoj ostavlja čudan metalni okus u zraku, mlada lovkinje. Izvedba je nastala kroz suradnju Marka Gutića Mižimakova s Lanom Hosni i Marinom Lemićem.

Izvedba svoju publiku poziva kao jednu od lovkinja iz znanstveno fantastičnog romana Zvijezde u mom džepu poput zrnca pjeska gej afroameričkog pisca Samuela R. Delanya. Lovkinje iz romana odlaze na ‘lov zmajica’, a love pomoću kibernetičkog samostrela, kojim gađaju zmajice tokom njihovog leta, hranjenja ili kopulacije, da bi svoj senzorički sustav spojile na onaj svog plijena i na kratko vrijeme osjetile kako je biti zmajicom.  Nakon dugog dana lova, nalaze se  kako bi jedna drugoj pjevale o svom lovu. U ovom slučaju publiku kroz lov na iskustvo bivanja drugom u izvedbi vode Mužjakinja (Marin Lemić), Stara lovkinja (Lana Hosni) te Mlada lovkinja (Marko Gutić Mižimakov), a spomenuti kibernetički samostrel zamijenili su audio vodič (kao njegovo sučelje) i konča (ljuštura morskog puža, kao tijelo). Narativni slijed lovjenja, bivanjem lovjenom i pjevanja o lovu iskorišten je kao dramaturški obrazac koji uokviruje različite koreografske postupke.

Za kostime se pobrinuo Dominik Brandibur. Rad je nastao koprodukciji Marka Gutića Mižimakova s Udrugom plesnih umjetnika hrvatske. Rad su podržali Gradski ured za kulturu Grad Zagreba i a.pass – Advance Performance and Scenography Studies Brussels. 

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Splita i Fonda za aktivno građanstvo podržanog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantova. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *