Analna utopija

Ovo izdanje qRUŽOKa bavi se Paulom B. Preciado. On je suvremeni filozof i kustos koji se identificira kao trans muškarac i feminist. Autor je poznat kao kustos dokumente 14 i po knjizi Testo Junkie koju opisuje kao esej o tijelu, gdje kura testosteronom postaje političko i performativno djelo u doba “farmakopornografskog kapitalizma”.
Na qRUŽOKu čitamo njegove tekstove Edip i analna kastracija, te Analna utopija koji nastanak modernog heteroseksualnog muškarca objašnjavaju analnom kastracijom: “Odbacujući spolnu razliku i antropomorfnu logiku lica i genitalija, anus (i njegova krajnja suprotnost – usta) polaže temelje nedjeljive spolne jednakosti.”
S kustoskim radom Paula B. Preciado upoznat ćemo kroz djelo Lorenze Böttner, trans umjetnicom bez ruku koja propituje kategorije invaliditeta erotizirajući svoje tijelo i dajući mu političko značenje.
Nastavljao i s radom na pojmovniku queera koji će biti objavljen kao fanzin.
qRUŽOK kao i Towards a New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Projekt se provodi u partnerstvu s LGBT centrom Split.

Recommended Articles