qKlinika – Novi projekt Europskih Snaga Solidarnosti i Kolektiva QueerANarhive

Projekt qKlinika – novi je projekt mladih snaga LGBT centra Split i kolektiva queerANarchive, koji je s provedbom krenuo početkom studenog 2021.

Ideja za projekt javila se kada je detektirano da mlade LGBTIQ osobe na područja Splita i okolice nemaju nikakve mogućnosti informiranja, educiranja i senzibiliziranja u vezi seksualnog zdravlja, seksualnog nasilja, rizičnog seksualnog ponašanja te spolno prenosivih bolesti. Zbog navedenog, kao jedini logičan cilj projekta, ukazala se potreba za podizanjem i jačanjem svijesti LGBTIQ zajednice o rizičnim seksualnim ponašanjima tako da se pokrene javni razgovor o zdravijoj i opuštenijoj seksualnoj praksi pa time i lakšem prihvaćanju sebe i svoje seksualnosti. 

Projektom je predviđen niz aktivnosti i sadržaja koji specifično targetiraju mlade LGBTIQ osobe s područja Splita i okolice. Riječ je o populaciji koja je izrazito socijalno marginalizirana, ugrožena, koja život živi u sredini koja nije senzibilna za njihove različitosti pa tako i ne nudi sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama. O sadržajima koji se tiču seksualnog zdravlja LGBTIQ osoba, da i ne govorimo. Kako bi se tim nedostacima barem donekle doskočilo, kroz projekt će se, prije svega, organizirati predavanja o temama povezanosti mentalnog zdravlja, wellbeinga i seksualnih praksi, chem seksa, seksualno prenosivih bolesti, PrEP-a – kao medicinske metode zaštite od AIDS-a i sigurnog seksa. Nadalje, predviđen je i društveni program u LGBT centru.

Organizirat će se razgovori o seksu, kreativne radionice, projekcije filmova i ostale društvene aktivnosti. Društveni program održavat će se i u javnom prostoru Grada, jer je želja da se nove spoznaje o seksualnom zdravlju podijele i s drugima. Za one koji pak budu spriječeni ili ne budu imali želju sudjelovati u događanjima s visokom frekvencijom LGBTIQ osoba, projektni tim će pripremiti niz podcasta s temama seksualnog zdravlja te će ih objaviti na mrežnim stranicama LGBT centra Split, putem Facebook i Instagram profila.

Zadnje, ali ne manje važno… I ovim projektom se stvaraju prilike i mogućnosti da se mlade LGBTIQ osobe dodatno uključe u društveni život, te da se povežu s osobama koje dijele slična iskustva i probleme. U sredini kojom ne vlada afirmativna klima za njihove identitetske realizacije, svaki novi sadržaj na tom tragu predstavlja ozbiljan poticaj – i osobnom razvoju i razvoju društva u cjelini.

Projekt qKLINIKA provodi se uz financijsku potporu Europskih Snaga Solidarnosti, Zaklade Kultura nova i LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey (ERA).

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *