NAJAVA početka provedbe projekta LGBT centar Split

Projekt “LGBT centar Split” – partnerski je projekt udruga queerANarchive, Queer Sport Split i Split Pride, kojim se želi osigurati stabilnost i kontinuitet kulturnih i društvenih programa te programa socijalnih usluga za potrebitu a zapostavljenu skupinu LGBTIQ osoba. Naime, ta manjinska skupina još uvijek nije u fokusu ni Grada Splita, niti javnih (socijalnih i kulturnih) ustanova koje djeluju na lokalnom području, tako da se njezinim socijalnim i kulturnim potrebama samoinicijativno već godina bave isključivo organizacije civilnog društva. Spomenute udruge, poglavito kroz izgradnju LGBT centra Split, jedinog takve vrste na području cijele južne Hrvatske, ovim projektom nastoje nadonaknaditi sve manjkavosti socijalnih i kulturnih politika, kojima se ni na nacionalnom niti na lokalnom nivou ne predviđa i ne konkretizira inkluzija LGBTIQ populacije u skorije vrijeme. Projekt financiran sredstvima ACF-a (Active Citizens Fund-a) u provedbu je krenuo s početkom listopada ove godine.

Premda se LGBT centar Split od 2018. godine sustavno razvija kao društveno-kulturni centar, prvenstveno za jednu diskriminiranu i marginaliziranu skupinu sa splitskog područja i to u prostoru koji je u gradskom vlasništvu, Grad Split još uvijek ne prepoznaje njegovu važnost kao mjesta prihvaćanja i podrške za LGBTIQ osobe, a i ne uzima u obzir mogućnost da se problemi i izazovi jedne diskriminirane i marginalizirane skupine rješavaju kroz suradnju i partnerstvo angažiranih građana s jedne te javne vlasti s druge strane. Napominjemo da Grad Split trenutno u razvoju LGBT centra Split sudjeluje jedino kao iznajmljivač prostora.

Baš stoga, realizacijom ovog projekta zacrtano je jačanje udruga queerANarchive-a, Split Pride-a i Queer Sport Split, okupljenih u neformalnu platformu LGBT centra Split, kako bi sustavno i stručno mogli provoditi kampanje i druge javne akcije usmjerene prema Gradu Splitu s ciljem promjena javnih politika, prema medijima pak s ciljem promjene javnog mnijenja, te prema LGBTIQ populaciji s ciljem stvaranja i osnaživanja zajednice oko LGBT centra Split. Naime, udruge će svoje javno djelovanje temeljiti na rezultatima provedenih znanstvenih istraživanja kojima će se s jedne strane analizirat strateški dokumenti i proračunski rashodi Grada Splita kako bi se utvrdilo kako se tretiraju pripadnici LGBTIQ populacije i s koliko javnog novca se financiraju njihovi programi i projekti, dok će se s druge strane ispitati LGBTIQ osobe kako bi se ustanovilo koje su njihove socijalne i kulturne potrebe, odnosno što one očekuju da im društvo i politika osiguraju kako bi mogli rješavati probleme s kojima se svakodnevno suočavaju te kako bi mogli slobodno razvijati svoje identitetske posebnosti i potrebe u skladu sa svojim afinitetima. Na tim temeljima izradit će se smjernice za inkluzivne javne politike Grada Splita, što je naročito važno ako najveći grad Dalmacije daljnjim razvojem svojih politika želi osigurati čvrstu poziciju na mapi inkluzivnih gradova Europske unije.

Pored svega navedenog, važno je istaknuti da će se projektom razvijati međugeneracijska solidarnost i suradnja. Naime, kako bi se populacija mladih u dobi od 15 do 29 godina potaknula na aktivno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu Splita, projektom su osigurana sredstva za njihove ideje odnosno pruža im se mogućnost da kreiraju eventove po svojoj mjeri te time pridonesu razvoju programa za sebe i druge u okvirima LGBT centra. Ovim putem dobit će priliku da uz podršku starijih i iskusnijih članova udruga stječu znanja i vještine, zapravo, razvijaju kompetencije koje im zacijelo mogu poslužiti u budućem poslovnom i privatnom životu. Ujedno, ovakvim uključivanjem mladih stvorit će se baza za održivi razvoj ovim projektom okupljenih udruga, ali i LGBT centra, te logičnu smjenu generacija u budućnosti.

Projekt “LGBT centar Split” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantovova.

Nikolina Banić / Split Pride
Petar Dukić / Queer Sport Split
Tonči Kranjčević Batalić / queerANarchive

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *