QUEER U ETERU / Smjernice za inkluzivne politike Grada Splita

U radio emisiji Queer u Eteru, koju na valovima KLFM radija emitiramo u ponedjeljak, 11. ožujka 2024., s početkom u 17 sati, slušate intervju s Pavlom Parunovom, sociologom s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a povodom nedavno predstavljenih “Smjernica za unapređenje javnih politika i rada LGBT centra Split s ciljem osiguravanja dobrobiti LGBTIQ zajednice”.

Kroz razgovor kojeg je vodila urednica emisije Lana Beović, Parunov nam razotkriva cijeli jedan potisnuti svijet LGBTIQ osoba unutar jednog provincijalnog okvira heteronormativnih pravila i praksi, koje i dalje ne posustaju a očituju se kroz vrlo opipljivu diskriminaciju i neljudske izgrede koji se dešavaju ‘onako usput’ u školi, na ulici te u ‘toplini’ obiteljskog doma. Nažalost, i u kulturnim, socijalnim i zdravstvenim ustanovama grada, županije i države. I sve to u gradu Splitu u kojem službena politika i dalje šuti.

Kako sve to podnose i preživljavaju LGBTIQ osobe i zašto se ključ rješenja njihovih problema i izazova krije upravo u Smjernicama, tj. u dijalog i dogovoru, suradnji i partnerstvu između predstavnika vlasti i predstavnika LGBTIQ zajednice – poslušajte u razgovoru s Pavlom Parunovom, koji, podsjećamo, potpisuje dvije studije (Analiza javnih politika Grada Splita i Potrebe LGBTIQ osoba u Splitu iz 2023. godine), na čijim temeljima su Smjernice i izrađene.

Emisija „Queer u eteru“ je nastala u okviru projekta LGBT centar Split podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Sadržaj emisije isključiva je odgovornost kolektiva queerANarchive i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *