PODCAST / Gaga feminizam u eteru

Poslušajte podcast emisije Queer u Eteru, koja se prošlog ponedjeljka emitirala na valovima community radija KLFM. Emisiju smo posvetili gaga feminizmu, koji ima veze s Lady Gagom. Kao predložak za temu poslužila nam je knjiga Gaga Feminism: Sex, Gender, and the End of Normal, autora Jacka Halberstama, američkog profesora rodnih studija te engleskog jezika i književnosti sa Sveučilišta Columbia.

Gaga feminizam je feminizam velike krize u kojoj se posljednjih tridesetak godina naša heteronormativnost. U tome periodu došlo je do velikih transformacija roda i seksualnosti, odnosa te intimnosti, a i znatno su izmijenjene rodne i seksualne politike. Zahvaliti možemo jednim dijelom i feminizmu trećeg vala, koji je ženama donio bolje mogućnosti u pogledu obrazovanja i rada. Veći obol od 90-tih naovamo ipak su dali novi trendovi kao što su pad dominacije monogamnog braka, veliki skok broja razvoda te širenje kućanstava u kojima ne žive nuklearne obitelji. Pored toga, zapadni svijet bilježi pojavu vidljivosti transrodnih zajednica, a dolazi i do institucionalizacije gay braka. U svijetu u kojem rodna i svaka druga binarnost više ne drže dominantne pozicije, pomalja se prostor novih mogućnosti – improvizacija, prilagodbi i inovacija. Halberstamovim riječima, pomalja se prostor za gaga feminizam.

“Činilo mi se, a i još mi se čini, da feminizam treba biti pažljiv kako ne bi idealizirao određeno rodno izražavanje koje zauzvrat proizvodi nove oblike hijerarhije i isključivosti. Konkretno, opirem se onim režimima istine koji utvrđuju određene vrste rodnog izražavanja kao lažne i plagirane, a druge kao istinite i autentične. Nije mi cilj propisati novi način rodnog života koji bi mogao čitateljima teksta poslužiti kao model. Točnije, cilj teksta bio je otvoriti rodu polje mogućnosti bez diktiranja koje mogućnosti bi treble biti realizirane”, citat je iz knjige koji najbolje dočarava namjeru Halberstema.

Emisija Queer u Eteru realizira se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture i medija RH. Mišljenja izražena u emisiji mišljenja su autora/ica i ne odražavaju stavove donatora.

Ilustracija: Liesl Klinkerman / http://capthemagazine.com/gaga/

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *