3. Mediteranski ženski festival

Pridruži se 3. izdanju Mediteranskog ženskog festivala od 14. do 19. listopada koji ove godine još jednom u fokus stavlja ženske priče i iskustva, promiče žensko stvaralaštvo i umjetnost, obogaćuje javni prostor grada, ali i zagovara kvalitetnije usluge za žene žrtve nasilja – poručuju organizatorice iz udruge Domine.

Festival započinje u četvrtak (14. listopada) edukativnom turom ženskom poviješću Splita i Dalmacije u 10:30 sati (početak – kod makete Grada Splita na Rivi), koja će završiti službenim otvaranjem festivala u Varošu otkrivanjem novog, trećeg po redu, murala posvećenog ženama Splita i Dalmacije, umjetnice Andree Resner. Ove godine mural smo odlučile posvetiti Diki Marjanović Radica, ženi koja zauzima veliki dio ženske povijesti a njen rad i kuharica ostavili su trag na životima velikog broja (dalmatinskih) žena.

U petak (15. listopada) u Hotelu Park od 9:30 do 15:00 sati, održat će se međunarodna konferencija „Krizni centar kao odgovor na potrebe žena preživjelih nasilje?“, na kojoj osim brojnih stručnjakinja iz područja pružatelja socijalnih usluga za žrtve nasilja, će sudjelovati i predstavnici Grada i Županije i drugih tijela pri lokalnoj i/ili regionalnoj vlasti. Porast prijava rodno uvjetovanog nasilja u vrijeme krize izazvane pandemijom i neadekvatan odgovor institucija, neprihvaćanje koncepta rodno uvjetovanog nasilja i nedosljedna primjena Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja koja za posljedicu ima nedostatak servisa pomoći i podrške za žene preživjele nasilje i obiteljsko nasilje te odgovor na prepoznate potrebe, teme su kojima ćemo se baviti na međunarodnoj konferenciji u organizaciji udruge Domine. S obzirom na ograničen kapacitet sudionika/ca, konferencija će se moći pratiti i online putem Zoom aplikacije (link za prijavu: https://bit.ly/prijavanakonferenciju_kriznicentri, najkasnije petka 15. listopada u 9:00 sati). Cijeli program konferencije možete pronaći ispod članka.

U subotu (16. listopada) u 20 sati, u suradnji s kazalištem PlayDrama prikazat će se predstava „Sretna ne bila“ u Amfiteatru doma mladih (Ulica slobode 28, Split), redateljice Helene Petković. Više o predstavi možete pronaći ovdje. Broj gledatelja je ograničen, a karte u iznosu od 20 kn će se moći kupiti na lokaciji sat vremena prije početka predstave.

U utorak (19. listopada) u 20 sati u prostoru Razreda Doma mladih Split održat će se predstavljanje multimedijalnog umjetničkog projekta „od5do95“, koji se provodi 6 godina u kontinuitetu, a producira ga umjetnička organizacija PARADOKS. Projekt je zamišljen kao medij za prenošenje priča i iskustava djevojčica, djevojaka i žena, pokušava zabilježiti i definirati što znači biti žena danas u Hrvatskoj, kako se naše iskustvo 21. stoljeća razlikuje od onog naših mama, baka i prabaka te koji su to nametnuti stereotipi patrijarhalnog društva u kojem živimo. Do sada su dokumentirane ispovijesti preko 350 djevojčica, djevojaka, žena. Od5do95 potiče javni međugeneracijski dijalog i daje ženama i djevojkama – od 5 do 95 godina – prostor da progovore i podijele svoja iskustva, od sjećanja iz djetinjstva do socijalnih nejednakosti. Bilježeći različita ženska iskustva, autorice mapiraju stanje kroz autobiografske iskaze; iskustvo kćeri, majke, bake, unuke; empatiju, ljubav, davanje kao i teška životna iskustva svojstvena ženama. Predstavljanjem projekta i razgovorom o ženskim iskustvima će se zatvoriti ovogodišnji Mediteranski ženski festivali i nadamo se otvoriti teme za sljedeće izdanje festivala.

Za sve detalje oko festivala pratite Facebook stranicu događaja i Instagram profil, ili nas kontaktirajte putem mail-a domine@domine.hr i/ili putem telefona +385 21 537 272 ili +385 21 344 688.

Vidimo se i ove godine na još jednom festivalu posvećenom ženama!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *