Domestic u Galeriji Kluba Kocka

U sklopu programa qIZLOŽBE kojeg provodi kolektiv queerANarchive  u petak, 26. ožujka u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Luke Pešuna. U ciklusu fotografija naziva Domestic autor se vraća u obiteljsku kuću kroz skrb o starim i onemoćalim djedom i bakom razrješava traumu odrastanja u domu koji je za njega bio mjesto kontrole, nelagode i straha. 

Izložba se može, po dogovoru, razgledati do 2. travnja. 

“Njegov objektiv figurira kao skener i autonomni saveznik u ispitivanju doma kao fizičkog – životnog prostora, ali i emocionalnog prostora zamršenih obiteljskih odnosa. Kontinuirano bilježeći prostor obiteljske kuće, u tome intuitivnom procesu dekonstruira narativ o „toplome domu” u kojemu tražimo sigurnost, polazeći od iskustva doma kao mjesta kontrole, nelagode pa i straha. Izložene su fotografije izabrane iz opsežnog korpusa nastalog u vremenskom razdoblju od šest godina i predstavljaju završno poglavlje toga procesa – neku vrstu katarze koju je donijela skrb o djedu i baki onemoćalima uslijed starosti i bolesti.” – izvadak iz teksta kataloga izložbe, autorica Tee Kantoci i Jozefine Ćurković.

Luka Pešun rođen je 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, 2015. godine, završava 2019. Dobitnik Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad, 2016.  Sudjelovao na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, 2016. izlagao seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019. u ADU Galeriji f8 te u sklopu festivala Poreč Dox. Fotografija iz diplomske serije izložena je na billboardu 2020. godine u sklopu programa Ploha/Površina 6. Za Kolektiv queerANarchive održao radionicu fotografije 2020. godine u Splitu.

U svom umjetničkom radu koristi medij fotografije kako bi istražio teme poput identiteta, obitelji i pripadanja, a u suštini se bavi kontekstom i načina na koji promjena istog mijenja čitanje.

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split. Izložba je realizirana u suradnji s Koalicijom udruga mladih i Platformom Doma mladih.

Recommended Articles