qIZLOŽBE / Irène Mélix: Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana

U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba naziva “Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana” umjetnice Irène Mélix. Izložba postavalja pitanja kako govoriti o kvir prošlostima na osnovu oskudnih tragova koje imamo, kako pisati vlastitu kvir povijest, kako bilježiti vlastitu kvir egzistenciju u nedostatknu njene vidljivosti? Izloženi radovi nastali su istraživanjem arhiva i suradnjom s lokalnom LGBTIQ zajednicom za vrijeme rezidencijalnog boravka umjetnice u Splitu.
Izložba se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat zaključno s 30. listopada.

Umjetničko djelovanje Irène Mélix arhivskog je karaktera. Ona istražuje skrivene arhive, prikuplja priče koje se rijetko slušaju, zalazi u područje alternativnog znanja i protusjećanja. Njen rad tako ispravlja propuste službene povijesti pa postaje i političan. Jer ako se pozovemo na Derrida-u koji je utvrdio da “nema političke moći bez kontrole arhiva, ako ne i sjećanja”, onda je i svako zadiranje u arhive zadiranje u političke pozicije moći.

Područje sjećanja i arhiva koja zanimaju Irène Mélix su ona kvir zajednice. Umjetnica postavalja pitanja kako govoriti o kvir prošlostima na osnovu oskudnih tragova koje imamo, kako pisati vlastitu povijest, kako bilježiti vlastitu egzistenciju u nedostatknu njene vidljivosti? Pa na kraju i kako promišljati kvir budućnosti na osnovu fragmentirane povijesti? U traženju odgovora, umjetnica zalazi u arhive te radi sa lokalnom zajednicom. Vezano uz ovaj rad, umjetnica je boravila u Splitu je boravila u svibnju 2023. godine. U arhivima Sveučilišne knjižnice u Splitu pronašla je stare časopise s oglasima za usamljena kvir srca te tako dopunila svoju bogatu kolekciju “usamljenih srca” iz cijelog svijeta. Prikupljene oglase umjetnica prevodi u umjetničke radove. U suradnji sa lokalnom zajednicom, koja je dala odgovore na pojedine oglase, ali i sudjelovala u izradi pojedinih radova, umjetnica kreira rad kombinirane tehnike “Osobni oglasi” koji oglase iz časopisa prenose na tkaninu u tehnici sitotiska, a odgovore prikazuje u tehnici ručnog veza. Niz intervjua provedenih za vrijeme boravka u Splitu, kroz koje se umjetnica upoznaje s kvir životima i prostorima u gradu, temelj su video rada i fanzina “To je kvir zauzimanje grada, ali samo na 15 minuta”, te nizu crteža “Mapiranje kvir Splita”. Jedan citat postao je i svjetleći neon – “I wish we could do a drag show in broad daylight” (Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana). Kroz ove radove umjetnica radi mapu živahnih, iako ne baš javnih, kvir zajednica u Splitu, odgovara na pitanja gdje se ljudi susreću, kako pronalaze jedni druge, koja su im mjesta važna, kako danas tako i nekada.
Osim samog rada na stvaranju alternativnih arhiva i bilježenja protusjećanja, umjetnica otvara dijalog s institucijama koje tradicionalno imaju ulogu čuvanja kulturne memorije. Tako se gore spomenutim radovima pridružuje još jedan. Rad “ONA”, u tehnici akrila na plantu, nastao na osnovu istoimene rubrike časopisa Erotika u kojoj je umjetnica našla niz lezbijskih i kvir oglasa, svojevrsta je satelit izložak. Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih, rad je postavljen u sklopu stalnog postava Galerije umjetnina.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 21:00 od 19. do 30. listopada u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih na adresi Ulica slobode 28, Split.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu. 

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *