Danas je dan nulte stope diskriminacije

Svjetskim dan nulte stope diskriminacije, koji se devetu godinu zaredom obilježava 1. ožujka, posvećen je promicanju zaštite od diskriminacije, prihvaćanju različitosti te društvene jednakosti u zaštiti ljudskih prava. Dan nulte stope diskriminacije ili nulte tolerancije za diskriminaciju prilika je da se u svijetu pokaže zajedništvo u zaštiti od diskriminacije i promiče svačije pravo na život te pun i produktivan život s dostojanstvom. Dan posebno obilježavaju organizacije poput UNAIDS-a koje se bore protiv diskriminacije osoba koje žive s HIV-om/AIDS-om.

Stigma, negativan stav prema pojedincu u očima drugih ljudi i diskriminacija koja nastaje kada se pojedinu osobu zbog stvarne ili zbog predrasuda pretpostavljene pripadnosti određenoj skupini stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druge, može rezultirati smanjenom kvalitetom života i kršenjem ljudskih prava.

Spol, nacionalnost, dob, invaliditet, etnička pripadnost, rod i seksualna orijentacija, religija, jezik, zdravstveni status ili bilo koje druge osobine nikada ne bi trebali biti razlozi za diskriminaciju.

Svi mogu pomoći u promicanju zaštite ljudskih prava kako bi doprinijeli brisanju stigme i diskriminacije iz našeg društva – i mali korak u nastojanju da se svijet učini boljim je velika stvar.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *