Uvodno okupljanje

qRUŽOK ulazi u drugu sezonu a na uvodnom okupljanju razgovoramo o programu za sljedeća dva mjeseca. Šta za nas danas i ovdje znači queer? Treba li govoriti o radikalnom queeru ili je queer sam po sebi radikalan? Neka su to od pitanja na koja ćemo pokušat odgovorit dok se upoznajemo s publikacijom Nepomirljivo – Radikalni kvir protiv roda, država i kapitala, postojećim pojmovnicima queera i najavljujemo filmske projekcije Towards a New Queer Cinema.

Ove godine qRUŽOK se bavi autorima/icama radikalnog queera čiji tekstovi su objedinjeni u knjizi Nepomirljivo – radikalni kvir protiv roda, države i kapitala u izdanju Multimedijalnog instituta iz Zagreba. Čitat ćemo tekstove Paula B. Preciado, Guya Hocqzenghema, Maria Mielija, Petera Druckera, Alyson Escalante i drugih, objavljenih u spomenutoj knjižici, ali i drugim tiskanim i online formatima. O temi radikalnog queera razgovarat ćemo s Linom Gonan, urednicom knjige Nepomirljivo, koja će biti gošća jednog qRUŽOKa.
Paralelno ćemo se bavit queer pojmovnikom, reinterpretirajući one postojeće, pridajući im nova značenja i pristupajući im iz lokalnog konteksta. Našu verziju pojmovnika objavit ćemo kao još jedan fanzin kolektiva queerANarchive.
Ovo izdanje qRUŽOKa donosi i novi program edukativnih filmskih projekcija – Towards a New Queer Cinema. Kovanicu New Queer Cinema prva je 1992. u članku otisnutom na stranicama časopisa Sight & Sound upotrijebila američka feministkinja B. Ruby Rich, nezavisna redateljica i profesorica na katedri za digitalne medije i društvenu dokumentaciju sveučilišta Santa Cruz (Kalifornija, SAD). Queer kinematografija temelji se na postulatima LGBTIQ zajednice o odbacivanju heteronormativnosti u čijoj osnovi su raspoznatljivi elementi kompulzivnog seksizma i homofobije, na prethodno provedenoj relativnoj društvenoj razgradnji nukleusnog okvira fenomena obitelji, kao i na brojnim akademskim studijama deriviranim iz feminističkih, postmodernističkih i poststrukturalističkih interpretacija totaliteta razvijenog kulturnog (pod)konteksta nove moderne. Prvi ciklus projekcija donosi filmove iz klasičnog perioda razvoja queer kinematografije, kao i nekih kultnih, te recentnije zapaženih pomaknutih filmskih uradaka.
Za kraj sezone u qRUŽOKu gostuje vizualni umjetnik, pisac i pedagog Rafal Morusiewicz koji se bavi metodologijama strategija koje bi mogle pokvirit tj. uzrujati i denormalizirati, inače vertikalne i binarne odnose između umjetnika-istraživača i polja istraživanja, tj. između teorije i podataka, kao i među akterima koji su uključeni u projekt: ljudi, priče, filmovi i tekstovi.

qRUŽOK kao i Towards a New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Projekt se provodi u partnerstvu s LGBT centrom Split.

Recommended Articles