Split Pride 2024 / 06. srpnja 2024.

U subotu, 06. srpnja 2024., održat će se 13. po redu Povorka ponosa u Splitu. Okupljanje građana je od 17 sati u Đardinu (Park Josipa Jurja Strossmayera), a u 18 sati prosvjedna povorka kreće na svoj put kroz ulice i uličice stare gradske jezgre Splita. Po povratku u Đardin, ova građanska akcija se nastavlja društveno kulturnim programom.

Ove godine u kampanji Pridea bavit ćemo se temom queer bivanja u javnom prostoru. Za LGBTIQ+ osobe boravak na ulicama, u školi i u ostalim javnim institucijama nosi poseban set problema. Izlazak u javni prostor za nas znači stalno osluškivanje razine do koje možemo biti opušteni ili oprezni. Je li naša pojava u skladu s normama društva? Hoćemo li izgledom i/ili ponašanjem privući neželjenu pozornost nekoga tko će si dati za pravo da nam pametuje ili bude nasilan? Sluša li nas netko? Kada je u redu da se držimo za ruke, a kada nije?

Teško je pretvarati se da si nešto što nisi. A i zašto bismo to radili. Izražavanje identiteta je važno radi osjećaja slobode, ali i povezivanja s drugima i osjećaja pripadanja. Osjećaj sigurnosti i pripadanja su osnovne ljudske potrebe. Zbog toga LGBTIQ+ osobe svjesno ili nesvjesno biraju prostore i putanje svog kretanja ovisno o tome koliko se tamo osjećaju sigurno. Poanta je da bi se trebali osjećati sigurno u svim javnim prostorima. Zato ćemo i ove godine, u subotu 6.7., izaći na ulice i zajedno širiti prostore slobode.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *