RADIONICA / Kako komunicirati sa samopouzdanjem?

S nekim ljudima razgovaraš kao da ste na istoj valnom duljini, sve nekako teče, a s drugima imaš tešku muku… S jednima si brbljav/a, a s drugima povučen/a, neshvaćen_a ili čak nervozan/na… Premda ti se čini da bolje od toga ne može, da se tu ništa ne da popraviti – zapravo može…

Udruga Queer Sport Split organizira radionicu “Kako komunicirati sa samopouzdanjem”, koja će se održati 11. listopada s početkom u 17 sati u Domu mladih (Ulica Slobode 28), točnije u Razredu (koji se nalazi na trećem katu, a pristupa mu se kroz južni ulaz zgrade Doma mladih). Radionicu vode Petar Dukić i Marina Plosnić.

Prijavi se do 8. listopada i to na mail petardukich@gmail.com.

U nastavku nešto više o samoj radionici.

Što je komunikacija, a što dijalog? Postoji li razlika? Ako postoji, kako možemo naučiti dijaloški ulaziti u prostore verbalnog i neverbalnog bez da nužno pregovaramo, branimo se ili određujemo ideološke granice. Pokušat ćemo razumjeti zašto nam je to uopće važno u svakodnevnom životu te kako neke od modela dijaloškog pristupa možemo primijeniti u različitim situacijama, a da pritom osjećamo da smo autentični te da se oslanjamo na vlastito samopouzdanje, a ne određene naučene obrasce ponašanja.

Prema modelu David Bohma dijalog je slobodno tekući razgovor u kojem sudionici pokušavaju postići zajedničko razumijevanje, doživljavajući svačija stajališta u potpunosti, jednako i neosuđivano. Dijalog nema unaprijed definiranu svrhu, nema agendu , osim one ispitivanja pokreta misli i istraživanja procesa zajedničkog razmišljanja. 

Stoga ćemo upravo na ovoj dvosatnoj radionici naučiti razliku između dijaloga i komunikacije, pokušati odgovoriti na to zašto je NE valjan odgovor, te kako promatrač u nama može pospješiti naše odnose. Dijalogom lakše dolazimo do razumijevanja u odnosima i situacijama koji nas muče i u kojima ne znamo kako na miran i siguran način iskomunicirati svoje potrebe i granice i čuti potrebe druge osobe.

Radionica se realizira u sklopu projekta Psihosocijalna podrška i osobni razvoj za LGBTIQ mlade osobe u Splitu. Projekt se provodi uz financijsku podršku Splitsko-dalmatinski županije.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *