Radionica režije sa Hanom Jušić

Radionicu režije vodi Hana Jušić, iskusna redateljica i scenaristica mlađe generacije čiji filmski senzibilitet, razrada ženskih likova te orijentiranost na aktualne teme u društvu odgovara ideji web serije Maništra pomidore. Radionica obuhvaća uvodni dio o različitim režijskim postupcima i formiranja epizoda pri radu na serijama, te razvoj jedne konkretne ideje i njene realizacije na setu s postojećim timom. 

Oko radionica videa kroz 2017. godinu okupila se grupa mladih entuzijasta koji su uz podršku kolektiva queerANarchive i Kino kluba Split krenuli u produkciju prve dalmatinske lezbijske web serije – Maništra pomidore po scenariju Nikoline Banić. U međuvremenu završena je prva sezona te se u 2019. godini planira snimati druga sezona serije – nastavak priče iz života troje sustanara, dvije lezbijke i jednog geja, koji se odvija između stvarnosti u kojoj žive i fantazije potaknute medijskim prikazima LGBTIQ života. 

Kao nadogradnju znanja i iskustva, te kao format za okupljanje novih sudionika produkcije ove web serije,  kroz 2019. godinu planirane su tri specijalizirane radionice sa vanjskim stručnjacima iz pojedinih područja filmskog stvaralaštva: režija, gluma i postprodukcija. Svaka od radionica realizira se kroz tri vikend formata kroz koje već okupljeni tim te novi sudionici uz stručno vodstvo rade na jednoj epizodi. 

HANA JUŠIĆ magistrirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. i iste godine upisala Poslijediplomski doktorski studij književnosti i filma. Do sada je napisala i režirala nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova prikazanih na studentskim, ali i na značajnim europskim festivalima. Potpisala je kratke filmove “Zimica” (međunarodna premijera u natjecateljskom programu uglednog festivalu u Oberhousenu), “Mušice, krpelji i pčele”, nagrađen Oktavijanom i nagradom Jelene Rajković i “Terarij”, nagrađen Oktavijanom za igrani film te nagradom Zlatna kolica u okviru ZFF-a . Napisala je scenarij za dugometražni igrani film “Zagonetni dječak” redatelja Dražena Žarkovića. “Ne gledaj mi u pijat” njen je prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristice i redateljice. Projekt je razvijan u okviru ugledne scenarističke radionice TorinoFilmLab (programi Script & Pitch i TFL-FrameWork), a premijerno je prikazan u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je potom osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film.

Radionica se održava u LGBT Centru Split (ulica Kralja Tomislava 8) u slijedećim terminima:

6.12. / 19:00 – 21:00

7.12. / 10:00 – 18:00

8.12. / 10:00 – 14:00

14.12. / 10:00 – 18:00

15.12. / 10:00 – 14:00

Broj sudionika/ca je ograničen, prijave su moguće ovdje –  https://forms.gle/wsLDVG44XQnJ7WfP6

Radionice se provode u sklopu programa qRADIONICE koji financijski podržava Ministarstvo kulture RH. Rad kolektiva financira Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles