qRUŽOK

Book club, radionica analogne fotografije i fanzina, te dva ciklusa kultnih queer filmova na programu su prvog ovogodišnjeg ciklusa qRUŽOKa koji se odvija od siječnja do ožujka u LGBT centru Split. Program započinje s utorkom, 14. siječnja a završava subotom, 21. ožujka.

Book club odvija se u Centru utorcima u 19 sati, a čitamo autobiografske romane “Povratak u Reims” Didiera Eribona i “Raskrstimo s Eddijem” Édouarda Louisa. Romani donose osobne priče autora o odrastanju u siromašnim i homofobnim radničkim sredinama, svak u svoje vrijeme, te o formiranju autora kao gej osoba na raskrižju klasnih i seksualnih identiteta. Kao teoretsku nadopunu ovim romanima čitat ćemo odlomke iz knjige “Razmišljanja o gej pitanju”, također Didiera Eribona. Na gej kulturu i politički pokret autor gleda kao potrebu da se prevlada svijet u kojem su gej osobe određene kroz uvredu koja dolazi od dominantnog društva.

Upravo uvreda, kao i trauma koja iz nje proizlazi bit će tema radionica analogne fotografije. Istraživanje analogne fotografije povezat će se istraživanjem sjećanja na uvrede s kojima smo se sreli kroz odrastanje i život, i mjesta na kojima su se dogodile. Nadalje, pozivajući se na teoretski rad “Cruising Utopia” Joséa Estebana Muñoza kroz analognu fotografiju istražit ćemo utopijska mjesta queer kulture, mjesta nastala da se prevlada izrečena uvreda, mjesta oživljavanja queer političke ideje. Sakupljene dojmove i vizualne materijale objedinit ćemo u fanzin na kraju ciklusa.

Projekcije queer klasika odvijaju se subotama u 20 sati. Na programu su ciklusi Lude žene i Marginalni manijaci koji donose filmove popularne i kontra-kulturne produkcije, od visoko budžetnih holivudski produkcija preko slučajnih camp klasika do eksperimentalnih djela nove queer kinematografije. Ove edukativne projekcije u Centru pokazat će nam autentičan život van dominantnog narativa.

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi u LGBT centru Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchivei LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles