qRUŽOK / Proljetno izdanje, na tapetu Didier Eribon

Didier Eribon: Sve počinje s uvredom.

Proljetna sezona čitateljskom kluba qRUŽOK, u organizaciji kolektiva queerANarchive, počinje sljedećeg utorka (15. veljače) s početkom u 19 sati. U istom terminu održavat će se svakog utorka u prostorima LGBT centra Split. U ovoj sezoni čitamo djelo francuskog queer teoretičara Didiera Eribona, pod nazivom Insult and the Making, a o čemu se točno radi pročitajte u nastavku.

Razmatrajući kako se formiramo kao osobe Didier Eribon je u svojoj knjizi Insult and the Making of the Gay Self ustvrdio kako sve počinje s uvredom. Uvredom koje je društvo formiralo prije našeg dolaska na svijet, i prije nego smo osvijestili svoju seksualnost. Uvredom koja nas kroz život prati na svakom koraku, određuje naše identitete, naše odnose prema drugima i naš odnos s društvom. Kroz sedamnaest poglavlja prvog dijela spomenute knjige autor se bavi različitim društvenim i političkim fenomenima kroz koje se uvreda manifestira, kao i načinima našeg otpora uvredi ili života s uvredom. U tome mu pomaže cijeli niz pisaca i piskinja koje su se kroz svoja djela bavili manjinskim skupinama koje dominantno društvo teži podrediti. Među ostalima tu su Eve Kosofsky Sedgwick, Judith Butler, Louis Althusser, Jean-Paul Sartre, Michel Foucault, Oscar Wilde, Leo Bresani, Guy Hocquenghem, Pierre Bourdieu. Važno je uzeti u obzir i autorovo osobno iskustvo iz kojeg, kao što i sam primjećuje, proizlazi knjiga koja se fokusira na probleme specifične za gej cis muškarce. Doduše, vjerujemo da je uvreda, kao i sram koji ona gradi, zapravo upućena i namijenjena svima koji svojim seksualnim i/ili rodnim identitetom odudaraju od heteronormativne seksualnosti i rodne binarnosti koju ona generira. Tako nam je jedan od zadataka, prateći sedamnaest poglavlja spomenute knjige, kroz sedamnaest tjedana druženja na čitalačkom klubu qružok, razmotriti kako se heteronormativna uvreda reflektira na cijeli spektar LGBTIQ+ identiteta.

Čitalački klub qružok odvija se svakog utorka po dolje navedenom rasporedu u LGBT centru Split, na adresi Ulica Kralja Tomisava 8a. qružok je dio programske linije qRADIONICE kolektiva queerANarchive te je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

PROGRAM

utorak, 15. veljače 2022. 19h u LGBT centru Split

— Šok uvrede

“Sve počinje s uvredom.” – ustvrdio je Dider Eribon u knjizi Insult and the Making of the Gay Self, knjizi kojom ćemo se baviti u ovom izdanju qružoka. U prvom poglavlju čitat ćemo o tome kako gradimo svijest o sebi na temelju uvrede drugih i kako čin uvrede upisuje sram duboko u naše identitete.

utorak, 22. veljače 2022. 19h u LGBT centru Split

— Fantazmagorično drugdje

Jedan od osnovnih principa gej i lezbijskih života iznalaženje je načina da pobjegnemo od uvrede i nasilja. Bilo pretvaranjem i skrivanjem, bilo odlaskom u sredinu koja nas više prihvaća, odnosno pronalaskom “fantazmagoričnog drugdje.” U ovom izdanju qružoka bavimo se urbanim kulturama velikih gradova koje privlaće mnoge kvir osobe. 

utorak, 1. ožujka 2022. 19h u LGBT centru Split

— Prakse i politike prijateljstva

Klubovi i barovi, različite organizacije i drugi prostori okupljanja, mjesta su izgradnje novih mreža prijateljstava kroz koja brže i lakše prihvaćamo sami sebe. U ovom izdanju qružoka bavimo se prijateljstvima kao temeljnim odnosima prihvaćanja sebe. 

utorak, 8. ožujka 2022. 19h u LGBT centru Split

— Neiscrpan izvor transformativne energije

Eve Kosofsky Sedgwick povezala je osjećaje srama s kojima se nosimo u djetinjstvu s transformativnom energijom kojom stvaramo svoju kulturu i zajednicu. U ovom izdanju qružoka razmotrit ćemo odnos te energije i profesije, posla koji radimo. 

utorak, 15. ožujka 2022. 19h u LGBT centru Split

— Specifična homoseksualna melankolija

Odbijajući identifikaciju s heteroseksualnim modelima života, a napose raskidajući obiteljske veze, zapadamo u procese žaljenja kojima nema kraja. Tu dolazimo do termina specifične homoseksualne melankolije. U ovom izdanju qružoka razmatramo uzroke melankolje ali i prihvaćanja ili pak odbijanja modela nuklearne obitelji kao modela za realizaciju queer života. 

utorak, 22. ožujka 2022. 19h u LGBT centru Split

— Grad kao mjesto sukoba 

Ustanovili smo da su poneki gradovi mjesta sloboda i samorealizacije za mnoge queer osobe. Ali ti gradovi su ujedno i mjesta ranjivosti. U ovom izdanju qružoka osvrnut ćemo se na sukobe konzervativnih, nacionalističkih i fašističkih ideologija s vidljivošću LGBTIQ života u gradovima.

utorak, 29. ožujka 2022. 19h u LGBT centru Split

— Heteroseksualna privilegija 

Živjeti u ormaru ili se outati? Kome se outati, a kome ne? Kada smo točno sigurni da će nas prihvatiti, a kada trebamo navući strejt masku da izbjegnemo neželjene situacije? Ovo su neka pitanja koja razotkrivaju asimetriju homoseksualnih i heteroseksualnih života, zapravo neke dileme s kojima se heteroseksualci nikada nisu morali suočavati. U ovom izdanju qružoka razmotrit ćemo utjecaj stalno prisutne uvrede na naše društvene i intimne živote. 

utorak, 5. travnja 2022. 19h u LGBT centru Split

— Jezik i ideologija 

Ranije smo ustanovili da živimo u svijetu uvrede, uvrede koja postoji prije no što spoznamo vlastitu seksualnost. Život u takvom svijetu za svakog je naravno osobni put, ali uvreda nas ipak uvezuje u jedan stigmatizirani kolektiv. U ovom izdanju quržoka bavimo se različitim teorijama koje nam pomažu razumjeti stvaranje inferioriziranih subjekata, a koje potpisuju Judith Butler, Louis Althusser i Jean-Paul Sartre.

utorak, 12. travnja 2022. 19h u LGBT centru Split

— Samoprezir

Da uvreda koju nam svijet upućuje definira naš odnos prema svijetu ustvrdili smo ranije. Ista ta uvreda ugrađuje u nama, posebno u mladim danima osjećaje nesigurnosti, anksioznosti, straha pa i panike. U ovom izdanju qružoka razgovarat ćemo o tome kako zbog uvrede često preziremo sami sebe, kako vidljivost i odabrana prijateljstva ublažuju taj samoprezir, ali i kako on zna negativno utjecati na naše odnose prema onima u kojima se prepoznajemo. 

utorak, 19. travnja 2022. 19h u LGBT centru Split

— Sram nas izolira od drugih

Nije rijetko da od uvrede bježimo u individualizam, pokušavajući se odvojiti od kolektiva koji je uvreda formiran. Ali tek prihvaćanjem pripadnosti tom kolektivu posramljenih, možemo se osloboditi srama. U ovom izdanju qružoka razgovarat ćemo o političkoj mobilizaciji, stvaranju naše vlastite kulture ali i osobnoj transformaciji kojom se rješavamo auto-homofobije, bavit ćemo se načinima otpora uvredi i sramu koji ona generira. 

utorak, 26. travnja 2022. 19h u LGBT centru Split

— Inverzija – uvreda zakamuflirana u pseudo-znastveni jezik

Uvreda je uvijek citat, ona postoji u društvu, u jeziku, prije nego što je netko uputi ili se nekom uputi. Zato ćemo se u ovom izdanju qružoka osvrnuti na neke povijesne primjere pokušaja govora o homoseksualnost, gdje je postojala želja i potreba da se o tome govori, koji su dio naše povijesti, ali u kojima su ipak prevladali heteronormativni modeli reprezentacije. 

utorak, 3. svibnja 2022. 19h u LGBT centru Split

— Top vs. Bottom

Od Freuda do Lacana i njegovih učenika ideja “razlike spolova” nije ozbiljno propitana. Kako se ta društveno prihvaćena razlika odrazila na koncepte feminiziranosti i muževnosti, ili pak na značenja kategorija top i bottom, propitat ćemo u ovom izdanju qružoka. 

utorak, 10. svibnja 2022. u LGBT centru Split

— Izlazak iz “psihološkog geta”

Svi mi, bez obzira u kojoj mjeri danas bili otvoreni po pitanju vlastite seksualnosti, započeli smo svoj razvoj u “psihološkom getu”, gdje smo skrivali svoje seksualne i afektivne identitete. Tako smo naučili lagati o sebi. U ovom izdanju qružoka govorit ćemo o odučavanju od starih mentalnih i bihevioralnih navika, učenju govora o sebi po drugi put i što nas na tom putu čeka u društvu. 

utorak, 17. svibnja 2022. u LGBT centru Split

— Autentičnost

Coming out je trenutak koji mijenja naš odnos prema svijetu i drugima. Sa svakim coming out-om odbacujemo od društva nam nametnutu identifikaciju kroz osudu te gradimo vlastiti autentičan identitet. U ovom izdanju qružoka, uz pomoć koncepta autentičnosti Jean-Paul Sartra, bavit ćemo se identitetima koje sami za sebe moramo stvarati. 

utorak, 24. svibnja 2022. u LGBT centru Split

— Neostvarivi identiteti

Kao što je coming out cjeloživotni proces jer ćemo se tijekom cijelog života naći u brojnim situacijama koje će tražiti da donesemo odluku o tome hoćemo li se outat ili ne, tako su i naši identiteti konstantne reinvencije. U ovom izdanju qružoka nastavljamo se baviti našim neostvarivim identitetima, a uz Sartra u tome će nam pomoći Michel Foucault, Oscar Wilde, Leo Bresani, Eve Kosofsky Sedgwick, Guy Hocquenghem te drugi. 

utorak, 31. svibnja 2022. u LGBT centru Split

— San o normalnosti

U povijesti naše kulture konformizam i subverzija se isprepliću do te mjere da možemo reći kako je ona baš time definirana. U ovom izdanju qružoka razmatramo političke aspekte našeg djelovanja. 

utorak, 7. lipnja 2022. u LGBT centru Split

— Prokleta rasa

U posljednjem izdanju ovog ciklusa qružoka bavimo se odnosima naših individualnih identiteta i kolektiva kojem pripadamo, zatim usponima i padovima aktivističkih pokreta, kao i nemogućnostima ostvarenja kraja povijesti rasizma te homofobije – kako to zaključuje Didier Eribon.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *