qRUŽOK / Filmska projekcija

U okviru qRUŽOKA / programa edukativnih filmskih projekcija u LGBT centru ove srijede (14. prosinca) s početkom u 19 sati prikazujemo film Der Einstein des Sex (1999), njemačkog redatelja Rose von Praunheim.

Film donosi životnu priču dr. Magnusa Hirschfelda, njemačkog Židova, koji je kao liječnik utemeljio područje seksologije a poznat je i po tome što se borio protiv njemačkih zakona s kraja 19 stoljeća kojima se kažnjavala sodomija. Priča otkriva glavne likove u Hirschfeldovom životu, uključujući neostvarenu ljubav, baruna von Teschenberga, i Hirschfeldove pomagače – mladog Karla Giesea i anđela čuvara, transvestita Dorchena, dok osnivaju Prvi institut seksualnih znanosti u Berlinu 1920. te prati njihovu borbu u nastojanju da institut ostane otvoren, sve do uspona Trećeg Reicha sredinom 1930-ih.

Ovim filmom nastavljamo ciklus filmskih projekcija, koji se bazira na filmskim ostvarenjima marginaliziranih, gotovo zaboravljenih i tek naknadno priznatih redatelja koji su 70-tih godina prošlog stoljeća, kao i priznati filmski autori iz istog kruga – Rainer Werner Fassbinder i Wim Wenders, dali veliki obol kreativnoj snazi pokreta pod nazivom Neuer Deutscher Film. Riječ je o filmskim umjetnicima kao što su Werner Schroeter, Ulrike Ottinger, Rosa von Praunheim te Monika Treut, koji su svojim transrodnim fantazijama inovirali vizualni jezik kako bi prevazišli trivijalizaciju i senzacionalizam mainstream reprezentacije rodnih i seksualnih skupina koje se ne uklapaju u heteronorativni i binarni model društva. Oni svojim filmskim rješenjima prelaze granice postavljene klasifikacijom koja striktno razlikuje maskulino i feminino, homoseksualno i biseksualno, normalno i patološko, a pritom inzistiraju na tome da takva transgresija ne može i ne smije biti u ukroćena, regulirana i skrivena od očiju javnosti.

qRUŽOK – program edukativnih filmskih projekcija kolektiva queerANarchive relizira se u okviru projekta qRADIONICE 2022. uz financijsku podršku HAVC-a. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *