qRADIONICE / Zadivljujući krajolici

Na radionici koja se održava u LGBT centru Split pod vodstvom umjetnika Darka Aleksovskog okušat ćemo se u analognoj fotgrafiji, monotipiji i samoizdatu. Radionica se održva od 9. do 16. svibnja. Prijave su otvorene zaključno s ponedjeljkom, 8 svibnja.

Na radionici Zadivljujući krajolici, pod vodstvom umjetnika Darka Aleksovskog, okušati ćemo se u analognoj fotografiji i monotipiji, malo zastarjelim medijima i tehnologijama čija slika se opire onoj visoke razlučivosti na koju smo danas navikli. Od tih slika, na kraju radionice složit ćemo mali fanzin, u duhu samoizdata. Radionica Zadivljući krajolici polazi od dva teoretska koncepta prisutna u suvremenoj teoriji umjetnosti. Jedan je onaj o lošoj slici kojeg je postavila Hito Steyerl. Umjetnica zaključuje kako loša slika teži apstrakciji, kako je ona vizualna ideja u nastajanju. Drugi koncept veže se uz krajolik-želju, koncept koji je José Esteban Muñoz preuzeo od Ernsta Blocha razmatrajuči kvir umjetnost kao umjetnost želje, nade, konkretne utopije i budućnosti. Spajajući ta dva koncepta nalazimo se na ishodištu vizualne ideje, u potrazi za vlastitim zadivljujućim krajolikom, kao mjestu promišljanja potencijala kvir nadanja, pa i sanjarenja, promišljanja koja će tematski odrediti fanzin/samoizdat. 

Radionica se odvija u LGBT centru Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split, po sljedećem rasporedu:

UTORAK, 9. svibnja 17:00 – 18:30

Upoznavanje sudionika_ca, upoznavanje s medijima i tehnologijama rada, razgovor o pristupu temi i radu narednih dana. 

SRIJEDA, 10. svibnja 15:00 – 19:00

Radionica monotipije – upoznavanje i rad s tehnologijom koja nam omogućava izradu samo jednog otiska. 

PONEDJELJAK, 15. svibnja 17:00 – 19:00

Razvijanje analognih filmova – prvod dana sradionice sudionici_e će dobiti crno bijeli film koji će imat priliku ispucat do ovog termina kada ćemo zajedno razvijati negativ.

UTORAK, 16. svibnja 17:00 – 19:00

Izrada i print fanzina – kombinirajući izrađene fotografije i monotipije izradit ćemo i otisnuti vlastiti fanzin.

Radionica je besplatna za sve sudionike_ce, te su osigurani materijali za rad. Moguć je rad i s vlastitim fotoaparatom. Za radionicu su obavezne prijave – link za prijave. Prijave su otvorene zaključno s ponedjeljkom, 8. svibnja.

Darko Aleksovski (r. 1989.) vizualni je umjetnik koji radi na raskrižju slike i teksta. Njegova praksa oblikovana je kroz različite vizualne jezike i stalne istraživačke procese, kao i odnose između osobnih i kolektivnih sjećanja.

Aleksovski ima diplomu MFA i BFA na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju. Sudjelovao je kao artist-in-residence na WHW Akademiji (Zagreb, Hrvatska), u bm:ukk Artist-in-Residence Program (Beč, Austrija), Deutsche Börse Residency Program u Frankfurter Kunstverein (Frankfurt, Njemačka), Digital Residency Program u SCS Centar-Jadro (Skoplje, N. Makedonija), te CreArt Artist-in-Residence Program u Atelierhaus Salzamt (Linz, Austrija).

Trenutno živi i radi u Velesu, Sjeverna Makedonija.

Radionica Zadivljujući krajolici dio je programske linije qRADIONICE kolektiva queerANarchive koja se finacira od strane Ministarstva kulture i medija RH. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *