qFEST

qFEST mjesto je sigurnog prostora i sudjelovanja u kulturnom životu LGBTIQ zajednice u gradu Splitu. Programi ovogodišnjeg izdanja festivala odvijaju se u Domu mladih, LGBT centru Split i drugim lokacijama u gradu u periodu od 27. kolovoza do 17. rujna. Bogat festivalski program uključuje druženja, partije, participativne kreativne radionice, filmske projekcije i izložbe.

PROGRAM qFEST-a

27. kolovoza 19h – 23h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

ZVJERINJAK

Druženje za queer zajednicu i prijatelje_ice uz glazbeni program u Dvorištu Kluba Kocka


27. kolovoza – 5. rujna

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Rafael Medina: Transbrasil

Otvaranje: petak, 27. kolovoza 21h

Razgovor s umjetnikom: srijeda, 1. rujna 20h u Prostoru, Plančićeva 2

Serija fotografija 5 trans žena iz Brazila – Naomi, Ellie, Catarina, Galba i Williane – rezultat su bliskog odnosa fotografa s fotografiranim osobama. Fotografije donose slike sadašnjosti koje se preklapaju s afektivnim sjećanjima. Istovremeno, afirmativne fotografije kontrapunkt su slučajevima cenzure i progona koje trans osobe nerijetko doživljavaju u Brazilu te time osobno postaje i političko.


1. rujna 17h – 18h

LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8A/1, Split

Radionica kontakta i senzualnosti

Metodama plesa, pokreta, dodira, vizualizacije, daha i glasa Petar Dukić iz Queer Sport Splita vodit će vas kroz radionicu osvještavanja osjećaja povjerenja u sebe i druge, kapacitiranja za dodir sa samim sobom i drugima, te razumijevanju uloge srama i nelagode pri ostvarivanju kontakta.


3. – 5. rujna 17h

LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8A/1, Split

Oslikaj LGBT centar

Participativna radionica oslikavanja zida u prostoru LGBT centra Split održava se pod vodstvom grafičke dizajnerice i umjetnice Ene Jurov. Program započinje u petak 3. rujna u 17 sati i to okupljanjem te zajedničkom razradom motiva koji će se oslikati. Narednih dana, po dogovoru, oslikavat će se jedan zid u Centru, a radionica završava predstavljanjem oslikanog zida uz druženje i glazbu u nedjelju u večernjim satima. 


3. – 6. rujna 2021

Prostor, Plančićeva 2 (Kineski zid), Split

Callum Leo Hughes: COVID KOLAŽI

Otvaranje: 3. rujna 21h

Razgovor s umjetnikom: 3. rujna 20h

COVID KOLAŽI predstavljaju tri serije radova – CC.2020, lite/life i You into kissing too?, umjetnika Calluma Lea Hughesa koje su nastale za vrijeme pandemije Covid-19. Radovi su nastali kao trenutna potreba umjetnika da pobjegne od digitalnih interakcija i poveže se s nečim fizički. Tijekom trajanja pandemije kolaži su postali način praćenja i bilježenja umjetnikovih iskustava. 


7. – 8. rujna 18h – 22h

Redakcija, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Sitotiskanje

Pod vodstvom dizajnera tekstila Vasca održat će se participativna radionica sitotiska na kojoj će se izrađivati festivalski cekeri. Svi sudionic_e mogu doprinijeti razradi motiva, naučiti osnove sitotiska te sa sobom ponijeti svoj festivalski ceker. 


10. rujan 19h – 23h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

ZVJERINJAK

Druženje za queer zajednicu i prijatelje_ice uz glazbeni program u Dvorištu Kluba Kocka


10. – 17. rujna

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Dyveke Bredsdorff: Lezbijska ljubavna priča

Otvaranje i razgovor s umjetnicom: 10. rujna 21h

Lezbijska ljubavna priča umjetnička je instalacija koja koristi 16mm film osvijetljen procesom cijanotipije kako bi propitala ideje o reprezentaciji, slikama i vidljivosti lezbijki. Lažne trepavice, ljudska kosa, čipka i listovi zabilježeni na filmskoj vrpci prenose osjećaje koji se iščitavaju u treperenju nijansi plave boje, čime autorica zaobilazi uobičajene karaktere i narative.  


16. rujna 19.30h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FILMSKE PROJEKCIJE

The Red Tree / L’albero Rosso (Italija, 2018.) režija Paul Rowley, 21 min

Ovaj kratki dokumentarac govori o malo poznatoj povijesti talijanskih homoseksualaca koji su uhićeni i prognani na zabačeni otok za vrijeme Mussolinijevog fašističkog režima. U filmu se stariji muškarac vraća na otok San Domino gdje je tijekom fašističke ere zbog homoseksualnosti bio zatvoren sa stotinama drugih muškaraca. Dok šeta otokom sam, vraćaju se uspomene – na njegovo premlaćivanje i uhićenje, težinu zatvorskog života, patnje homoseksualaca pod fašizmom i njihovo javno poniženje nakon povratka. Film kombinira snimke snimljene u današnjem San Dominu (danas popularnom turističkom otoku) s inovativnim tretmanima arhivske građe i reprizama snimljenim u Brooklynu.

History lessons(SAD, 2000.)režija Barbara Hammer, 66 min

U ovom čudesno nečasnom, a osnažujućem filmu, Barbara Hammer prati lezbijsku povijest iznoseći izvanredan niz arhivskih snimaka – a zatim zaigrano njime manipulira kako bi izgledalo kao da su lezbijke posvuda. Od popularnih filmova do filmskih novina, slika iz polja seksualnog odgoja, medicinskih i obrazovnih filmova, starih golišavih uradaka i slično, Lekcije iz povijesti (History lessons) vraćaju i prepisuju lezbijsku povijest.


17. Rujna 19.30h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FILMSKE PROJEKCIJE

Afterimages (Poljska, 2018.) režija Karol Radziszewski, 15 min

Kratka priča o jednom isječku iz arhive Ryszarda Kisiela, tvorca Fila – jednog od prvih queer zina u srednjoj i istočnoj Europi. Evocirani negativ s kraja 80-ih polazna je točka i za Kisielovu osobnu povijest i za portret homoseksualne scene kasne Poljske Narodne Republike.

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive. Festival se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *