PODCAST / qRUŽOK ori eterom

Poslušajte podcast emisije Queer u Eteru, koja je emitirana 29.03. na radiju KLFM. Kako o spolu, rodu i seksualnosti promišljaju naši Petar, Nikolina, Duje, Tomi, Dona i Linda. Kao predložak za temu poslužila nam je knjiga Feminism is Queer, koju potpisuje Mimi Marinucci, američke profesorica filozofije, ženskih i rodnih studija. Ovom emisijom nastavljamo s ciklusom emisija, koje pripremamo u okviru čitateljskog kruga qRUŽOK. Emisiju uređuju Igor i Tonči, a za glazbeni izbor zaslužan je Gabei.

Kada govorimo o pojmovima spola, roda i seksualnosti,  govorimo zapravo o binarnom modelu, o jasnim i suprotstavljenim polovima, o podjelama pa i odnosima moći. Uvriježeno je da društvena većina strogo odjeljuje ženski spol od muškog spola, ženski od muškog roda, pa i da zdrave seksualne odnose svodi na one koji podrazumijevaju uključenost dva raznospolna partnera. Koliko ta naša stvar nije binarna i ne može biti u jednom strogom modelu, upozorava nas američka profesorica filozofije i rodnih studija Mimi Marinucci. Ona nam u svojoj knjizi pokazuje da se sami teoretičari još uvijek nisu usuglasili o tome koliko je točno spolova, rodova i seksualnosti, Pa i da kategorije, koliko god da ih ima, nikada neće na najbolji mogući načini dočarati stvarnost u vezi spolne pripadnosti, rodnog osjećaja i seksualne orijentacije.

Emisija Queer u Eteru realizira se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture i medija RH. Mišljenja izražena u emisiji mišljenja su autora/ica i ne odražavaju stavove donatora.

Illustracija: Paige Mehrer / trans.cafe

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *