IZ DRUGIH MEDIJA / Sučeljavanje gradonačelničkih kandidata u LGBT centru

U organizaciji platforme LGBT centra Split trebalo bi se održati prvo sučeljavanje kandidata za gradonačelnicu i gradonačelnika Splita, javlja Slobodna Dalmacija.

Najavljeno je za petak, 10. lipnja, s početkom u 11 sati, a organizatorima su zasad svoje sudjelovanje potvrdili: Tamara Visković (Možemo!), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Davor Matijević (SDP) te Bojan Ivošević (Centar) koji jedini nije kandidat za gradonačelnika, već za zamjenika.

Osim što je općenito riječ o prvom sučeljavanju u ovoj kampanji, ujedno je i prvo sučeljavanje o politikama ili smjernicama u okviru stranačkih/predizbornih programa kandidata koje su predvidjeli za manjinsku skupinu LGBTIQ osoba.

Organizatori su najavili da će od kandidata tražiti odgovore na nekoliko pitanja, Primjerice, kako zamišljaju ili planiraju partnerski odnos između Grada Splita i LGBT centra Split. Kako Grad Split može sudjelovati u organizaciji ili podržavati organizaciju povorke ponosa – Split Pride te namjeravaju li u odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama kojima je Grad Split osnivač provoditi uključive politike prema LGBTIQ osobama, kao i što planiraju po tom pitanju.

Kontaktirali smo kandidate koji se nisu odazvali pozivu LGBT centra Split. Nezavisni Ante Franić je rekao da će se odazvati pozivu ako uspije odgoditi privatne obveze koje je ranije dogovorio. Josip Markotić, Mostov kandidat za gradonačelnika je potvrdio da će se najvjerojatnije odazvati sučeljavanju, a svoj dolazak je najavio i Željko Kerum, kandidat Hrvatske građanske stranke.

– Poštivam sve različitosti i sukladno tome čovjek koji se bavi politikom mora sudjelovati u svim debatama. Ako su ljudi poslali to da oni žele kandidate gradonačelnika, onda bi trebali tu biti kandidati za gradonačelnika ili gradonačelnicu. Ja to prihvaćam, ali ne i zamjenike ili zamjenice. Dakle, ako se sučeljavaju potencijalni gradonačelnici, onda ću se odazvati, a ako se sučeljavaju dogradonačelnici onda ću poslati nekoga od svojih zamjenika – poručio je Kerum referirajući se na informaciju da se među kandidatima koji su se odazvali sučeljavanju našlo ime bivšeg i potencijalnog zamjenika za gradonačelnika Bojana Ivoševića.

Zato nas je zanimalo zašto se Ivica Puljak nije odazvao sučeljavanju. Naime, doznajemo kako se debata trebala održati u četvrtak, ali je odgođena za petak kad se obilježava dan fakulteta i svečana sjednica fakultetskog vijeća zbog čega je onemogućen u sudjelovanju sučeljavanja u LGBT centru Split. Zoran Đogaš, nestranački HDZ-ov kandidat se neće odazvati sučeljavanju. Kako su objasnili, ovoga puta će preskočiti “radionicu u LGBT-u”.

– Imamo već aktivnosti u to vrijeme, a imamo već i dva potvrđena sučeljavanja u subotu –  odgovorili su iz Đogaševog PR tima.

Kontaktirali smo i Arisa Zlodru iz Domovinskog pokreta koji nam je rekao kako su za taj dan već dogovorili predstavljanje programa, zato nije siguran hoće li uspjeti sudjelovati u debati.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *