Filmići s radionice aktivističkog videa

Iz radionice aktivističkog videa koja se održala u LGBT centru Split od 27. svibnja do 2. lipnja pod vodstvom novomedijske umjetnice Tihane Mandušić proizašla su i tri kratka aktivističak videa, vrlo različitih autorskih pristupa: Cijepi se protiv homofobije!, Neka bude homoseksualac!, i Fantazmagorično ovdje!

Cijepi se protiv homofobije! – kratak video kampanje protiv homofobije napravljen je u tehnici digitalne animacije te na dopadljiv način poziva na cijepljenje protiv homofobije.

Neka bude homoseksualac – edukativni je video s mnogo animacije koji nas u enciklopedijskom tonu podučava o nastanku riječi homoseksualac i njenoj nesretnoj sudbini. 

Fantazmagorično ovdje! – kratki autorski film polazi od koncepta “fantazmagorično drugdje” kojeg Didier Eribon u knjizi Insult and the Making of the Gay Self definira kao mjesto “mogućnosti ostvarenja nada i snova – koji su se činili nemogućima iz toliko razloga, čak i nezamislivi, u vašoj zemlji porijekla” te ukazuje na mogućnost stvaranja “fantazmagoričnog ovdje” koje počiva na praksama i politikama prijateljstva i brige unutar zajednice. 

Filmovi su nastali na radionicu Aktivističkog videa u sklopu programa qRADIONICE/PrideTV. Radionicu organizira Split Pride i kolektiv queerANarchive u suradnji s Clubture-om uz financijsku podršku Hrvatskog-audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja. 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *