qRUŽOK / Filmska projekcija

U okviru qRUŽOKA / programa edukativnih filmskih projekcija u LGBT centru ove srijede (21. prosinca) s početkom u 19 sati prikazujemo film Of Girls and Horses (2014), njemačke redateljice Monike Truet.

Alex je neprilagođena 16-godišnjakinja koja je napustila srednju školu. U zadnjem pokušaju da joj sredi život, njezina posvojiteljica je šalje kao šegrticu na farmu gdje Alex upoznaje tridesetogodišnju Ninu, instruktoricu jahanja koja se odmara od svoje partnerice Christine i njihovog života u gradu. Iako Alex u početku mrzi biti “zatočena” na farmi, boravak joj postupno olakšava to što se iz dana u dana sve više zbližava s konjima. Stvari se mijenjaju kada Kathy, djevojka iz više klase, stiže na odmor, jer Alex njeno prisustvo nikako ne može prihvatili. Ali kako dani polako odmiču, djevojke se povezuju i razvijaju prijateljstvo, a kada jednog vikenda ostanu same, stvari stanu izmicati kontroli.

Ovim filmom nastavljamo ciklus filmskih projekcija, koji se bazira na filmskim ostvarenjima marginaliziranih, gotovo zaboravljenih i tek naknadno priznatih redatelja koji su 70-tih godina prošlog stoljeća, kao i priznati filmski autori iz istog kruga – Rainer Werner Fassbinder i Wim Wenders, dali veliki obol kreativnoj snazi pokreta pod nazivom Neuer Deutscher Film. Riječ je o filmskim umjetnicima kao što su Werner Schroeter, Ulrike Ottinger, Rosa von Praunheim te Monika Treut, koji su svojim transrodnim fantazijama inovirali vizualni jezik kako bi prevazišli trivijalizaciju i senzacionalizam mainstream reprezentacije rodnih i seksualnih skupina koje se ne uklapaju u heteronorativni i binarni model društva. Oni svojim filmskim rješenjima prelaze granice postavljene klasifikacijom koja striktno razlikuje maskulino i feminino, homoseksualno i biseksualno, normalno i patološko, a pritom inzistiraju na tome da takva transgresija ne može i ne smije biti u ukroćena, regulirana i skrivena od očiju javnosti.

qRUŽOK – program edukativnih filmskih projekcija kolektiva queerANarchive relizira se u okviru projekta qRADIONICE 2022. uz financijsku podršku HAVC-a. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *