qFEST / Kris Komljenović / Galapagos: Homunkul

Žalovanje, kao i melankolija kao proces neprekidnog i nedovršivog žalovanja, inherentni su kako kvir pojedincima, tako i zajednici. Posljedica su često neizbježnih prekida obiteljskih veza, ili barem harmoničnih odnosa unutar bioloških obitelji, nemogućnosti održavanja “prirodnih” ciklusa izmjene generacija, odbacivanja dijela vlastita identiteta, starog sebe u “ormaru”, kao dijela procesa reinvencije u osobu koja istinski živi svoj kvir identit, pa na kraju i kolektivnog gubitka kao posljedice AIDS pandemije. Stoga nije čudno da mladi umjetnik Kris Komljenović, kao i mnogi kvir umjetnici_e prije njega, a na neke se i referira u svom radu, istražuju temu žalovanja i načine na koje danas žalujemo.

Galapagos:Homunkul inspiriran je ranim radom i filmskim ostvarenjima Meredith Monk, naposve filmom Book of Days – pseudo-dokumentarnim eksperimentalnim hibridom srednjovjekovnog kazališta, avangardne koreografije i performansa u kojem srednjovjekovni seljaci proživljavaju suvremene preokupacije kroz njima bliske narative rata, kuge i netrpeljivosti. Na tom tragu, Galapagos:Homunkul se bavi tematikom žalovanja. Polazi od osobnog žalovanja kvir osobe te stvara prostor za žalovanje zajednice. Autor žalovanje stavlja u kontekst inspiriran estetikom kršćanstva i srednjovjekovnog pučkog kazališta, stavljajući naglasak na spajanje inherentne teatralnosti kršćanstva i svojevrsnog amaterizma pučkog kazališta.

Rad se sastoji od video instalacije, kostimografije i performansa koji zajedno pružaju letimične poglede u u imaginarni svijet u kojem obitava Homunkul, lik koji utjelovljuje žalovanje. Homunkul, u prijevodu doslovno mali čovjek, je u mitologiji i alkemiji viđen kao ljudski pokušaj božanske kreacije. Vjerovalo se da je stvaranje života iz ničega, odnosno stvaranje homunkula, ispunjenje najviše ljudske svrhe, kojom se čovjek uzdiže do božanstva. Homunkul, u svijetu ovog rada, stvoren je kao proizvod žaljenja koje dolazi uz gubitak osobe. Taj Homunkul poziva hrabre da se, unutar fiktivnog narativa u kojem lik postoji, unutar figurativnog i doslovnog ovog umjetničkog rada, bave emocijom žaljenja.

Izložba se otvara u četvrtak, 30. svibnja u 20 sati, u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split. Otvaranjem izložbe otvara se i qFEST te se tim povodom, u Dvorištu Kluba Kocka orgnizira društveno događanje “mali ZVJERINJAK” uz glazbu po izboru kolektiva Underworld, queerANarchive Distro i promociju q+Security zine-a.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat, zaključno s 7. lipnja..

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qFEST financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *