qFEST / FILMSKE PROJEKCIJE Ljubavna pisma

qFEST / PRojekcije kratkih queer filmova pod nazivom “Ljubavna pisma”

UTORAK 04.06. u 19h

LINK: https://hdsplit.hr/novosti/detalj/qprojekcije

???? El jardín de los faunos (Pol Merchan, Njemačka/Španjolska, 2022., 24’) & razgovor s autorom

Nazario, utemeljitelj španjolskog underground strip pokreta i pionir gay grafičkog romana, osvrće se na svoj život pun događaja, kao i na svoja blistava i eksplicitna djela.

???? Neo Nahda (May Ziadé, Velika Britanija, 2023., 12’)

Mona, mlada žena u Londonu, pronalazi arhivirane fotografije arapskih žena koje se preodijevaju u muškarce 1920-ih godina. Negdje između svojih fantazija i stvarnosti, ona započinje grozničavo putovanje otkrivanja izgubljene povijesti i vlastitog identiteta.

???? The Homecoming: A short film about Ajamu (Topher Campbell, Velika Britanija,1985., 17’)

Godina je 1995. Ajamu, crni queer fotograf, organizira svoju prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu Huddersfieldu. Bez novca je i uskoro će mu isključiti struju. Kako može doći tamo iz Londona? Na svom putu susreće neke prijatelje i neprijatelje, uključujući svog najboljeg prijatelja Michaela i zgodnog homofoba kojeg kruži ulicama. Tu su i pronicljivi komentari Stuarta Halla i umjetnice Sonie Boyce, kao i slike Brixtona promijenjenog gentrifikacijom i priljevom bijelih ljudi. Naposljetku Ajamua odvozi zgodni šofer te naposljetku može izjaviti tko je i koje mu je mjesto u svijetu.

???? Valery Alexanderplatz (Silvia Maggi, Njemačka/Italija, 2023., 28’)

Eksperimentalni kratki film o životu talijanske trans-aktivistice Valérie Taccarelli sniman je u centru Berlina – Mitte, oko slavnog Alexanderplatza. Priča počinje s Milvom, popularnom talijanskom divom i njenom najpoznatijom pjesmom Alexanderplatz. Ipak, samo rijetki znaju da je ova pjesma zapravo adaptacija pjesme Valery Alfreda Cohena, objavljene 1978. Valery je bila 15-godišnja trans tinejdžerica, sada poznata kao Valérie Taccarelli.

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive financira Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *