Oh

U sklopu programa qIZLOŽBE  u subotu, 6. veljače u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, održat će se polusatna izvedba Oh Ane Jelušić. Referirajući se na popularnu kulturu, pjesmu Britney Spears – Hit me baby one more time, autorica razlaže proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. 

Oh je koreografska mašina koja se bavi istraživanjem fantomskog prostora između reference i radnje koja se na nju odnosi. Izvadivši kôd udarca iz popkulturnog video spota (Britney Spears Hit me baby one more time) ne toliko cjelovita osoba, koliko stvar koja osjeća, koristi taj kôd da udara po referenci, dok ona nazad udara nju. U tom međudjelovanju razlaže se proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. Otvara se prostor u kojem dijelovi su-rađuju s referencom i istovremeno joj pružaju otpor.

Oh je istraživanje logike dijelova i što ti dijelovi jedni s drugima mogu stvoriti kad su dio cjeline koja je (sasvim možebitno) fantomska. Kad istovremeno mogu biti samodostatni i otvoreni za druge dijelove, korelacije i konstrukcije dok prate ideju pogoniteljicu zadanog udarca. Oh također otvara prostor za (anatomiju) povrede i ranjivosti, ali se njima nikada ne predaje već nastavlja svoje istraživanje u kojem su bol i radost te funkcionalnost i nefunkcionalnost relativne i od jednakog interesa.

Ana Jelušić je izvedbena umjetnica s interesom za popkulturu i za to što kroz nju kao društvo procesuiramo i proizvodimo.  Zanimljivi su joj video spotovi kao organizirajuće strukture vizualnosti, korištenja plesa, stvaranja ritma i proizvodnje roda. Zanimaju je procesi i tehnologije učenja i pitanje vlastite autonomnosti.  Studirala je na BA programu: Dance, Context, Choreography pri HZT/UdK u Berlinu gdje je neko vrijeme živjela i radila. Trenutno je bazirana u Zagrebu gdje se bavi plesom i izvedbom, surađuje s drugim umjetnicama/ima te stvara vlastite radove. Nastupala je u HKWu i Hamburger Bahnhof-u u Berlinu, Tanzquartier-u u Beču te galeriji GMK i programu Antisezona u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Bavi se raznim somatskim praksama, a trenutno se educira za somatsku praksu Feldenkrais u Beču.

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu. 

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. 

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.). 

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split. 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split. 

Recommended Articles