Marginalni manijaci

Projekcije queer klasika odvijaju se subotama u 20 sati. Ciklus Marginalni manijaci donosi filmove popularne i kontra-kulturne produkcije, od visoko budžetnih holivudskih produkcija preko slučajnih camp klasika do eksperimentalnih djela nove queer kinematografije. Ove edukativne projekcije u Centru pokazat će nam autentičan život van dominantnog narativa.

PROGRAM (22. veljače – 21. ožujka)

subota, 22. veljače, 20 sati

John Waters – Female Trouble (1974.)

Glamur nikada nije bio groteskniji nego u filmu „Female Trouble“, koji injektira holivudsku melodramu anarhističkom dekadencijom. Watersova vječna muza Divine guta filmsko platno karizmom kao lik Dawn Davenport – živo utjelovljenje mantre filma „Zločin je ljepota“, koja napreduje od tinejdžerske noćne more do čudovišta opsjednutog slavom kojeg vlastiti egomanijakalni impulsi dovedu do električne stolice. Snimljen u njegovom rodnom Baltimoreu na 16mm filmu, ovaj beskrajno citirani favorit fanova, a i samog Watersa, nudi nam perverzne užitke koji uvijek uspiju zadovoljiti.

Trajanje: 97min
Jezik: engleski
Država: SAD
Tehnika: kolor

subota, 29. veljače, 20 sati

Želimir Žilnik – Dupe od mramora / Marble Ass (1995.)

Dupe od mramora je anti-ratni film Želimira Žilnika iz 1995. godine. Film je prikazivan na brojnim festivalima, a na Berlinaleu je dobio nagradu žirija u selekciji Teddy Award. Film suprotstavlja dva lica sredine ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća u Srbiji. Merlin je transvestit i prostitutka koja živi u predgrađu Beograda sa svojom prijateljicom Sanelom. Sanela, transžena i, također, prostitutka je zaljubljena u bodibildera sa kojim se “vjenčava”. Merlin sanja o luksuzu, ali je ujedno puna razumijevanja i podrške prema svima. Kako se navodi u opisu filma, ona “pacificira Balkan” i brani Beograd na način na koji umije. Privodeći ih kao svoje mušterije, ona obuzdava nasilnike, trošadžije, usamljene nesretnike i napaljene mladiće koji bi svoju agresiju u suprotnom ispoljili nad djevojčicama, nezaštićenim majkama i bespomoćnim staricama. “Služeći istovremeno kao snažna Đerdapska brana i Zid plača, Merlin stišava uzavrelu krv nasilnih Dinarida i obogaćuje je ljubavlju.” S druge strane je Džoni, povratnik iz rata u Bosni koji također želi ohladiti uzavrelu krv, ali koristeći se noževima i mecima.

Trajanje: 84 min
Jezik: srpski
Država: Srbija
Tehnika: kolor

subota, 7. ožujka, 20 sati

Bruce La Bruce – Hustler white (1995.)

Kao svojevrstan hommage Sunset Boulevardu i klasičnoj holivudskoj filmografiji, Hustler White prenosi akciju starih holivudskih studija na suvremenu scenu muške prostitucije i porno industrije na Santa Monica Boulevardu. Film je, kao i ostatak autorove filmografije, seksualno eksplicitan te uključuje kontroverznu scenu seksa s osobom amputirane noge. U filmu igraju stvarne muške prostitutke te su za lokacije snimanja iskorišteni i njihovi domovi.

Trajanje: 79 min
Jezik: engleski
Država: SAD
Tehnika: kolor

subota, 14. ožujka, 20 sati

Harmony Korine – Gummo (1997)

Smješten u gradiću Xenia (Ohio), Gummo, film autora Harmony Korine-a, doima se kao namjerni protuudarac Hollywoodu, čija je sklonost subverziji već bila evidentna u njegovom scenarističkom debiju na filmu “Kids” Larry Clarka. Izbjegavajući linearni narativ, kroz korištenje vinjeta i bizarnih epizoda, Korine istražuje eskapade svojih dvaju glavnih protagonista te isprepliće to traganje oko seta nepovezanih i bizarnih događanja u gradiću Xenia. Nema osjećaja priče, samo raspoloženje koje divlje fluktuira od odvratnosti do iznenađenja. Dajući glas onima na margini društva, Korine slika potresan portret zatvorene Amerike, one naspram klišeja Hollywooda i njegovih stanovnika.

Trajanje: 89 min
Jezik: engleski
Država: SAD
Tehnika: kolor

subota, 21. ožujka, 20 sati

F.Bailey, R. Barbato – Party Monster (2003)

Istinita priča o usponu i padu club-kid promotora Michaela Aliga, organizatora partija njujorške underground klupske scene kasnih 80ih i ranih 90ih godina, čiji je ekstravagantni život krenuo silaznom putanjom kad se na live TV prijenosu hvalio kako je ubio svog prijatelja/cimera/dilera Angela Menendeza. Porijeklom iz Indiane, Alig se preselio u New York i s vremenom postao underground legenda, poznata po svom pretjeranom drogiranju i nečuvenom ponašanju u klupskom svijetu. Na vrhuncu slave imao je svoju izdavačku kuću i časopis, te je bio domaćin jedne od najvećih klupskih večeri New Yorka 90ih – Disco 2000. Aligova saga dosegla je tragičan vrhunac kad je nemilosrdno osakatio svog dilera i bacio njegovo tijelo u East River.

Trajanje: 98 min
Jezik: engleski
Država: SAD
Tehnika: kolor

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi u LGBT centru Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles