LUDE ŽENE

Projekcije queer klasika odvijaju se subotama u 20 sati. Na programu su ciklusi Lude žene i Marginalni manijaci koji donose filmove popularne i kontra-kulturne produkcije, od visoko budžetnih holivudski produkcija preko slučajnih camp klasika do eksperimentalnih djela nove queer kinematografije. Ove edukativne projekcije u Centru pokazat će nam autentičan život van dominantnog narativa.

subota, 18. siječnja, 20 sati

Robert Aldrich – Whatever happened to Baby Jane? (1962)

Drama/psihološki triler o ostarjeloj glumici koja svoju nepokretnu sestru drži zatočenu u njihovoj vili. “Baby Jane” Hudson je 1917. dječja vodviljska zvijezda, a sestra Blanche živi u njezinoj sjeni. Promjena se dogodila 1935. kad je Blanche postala popularna glumica dok se Janeina slava uglasila. Godina je 1962. Jane (B. Davis) i Blanche (J. Crawford), u invalidskim kolicima, žive u vili koju je platila Blanche. Jane je u međuvremenu postala alkoholičarka, psihički je nestabilna i muči Blanche jer joj je “ukrala” slavu. Kad je Blanche obavijesti da će možda prodati kuću, Janeino stanje se pogorša kao i odnos prema sestri… “Što se dogodilo s Baby Jane?” pripada filmskim klasicima, Američki filmski institut proglasio ga je jednim od 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena dok je uloga Jane u izvedbi Bette Davis uvrštena među 50 najvećih filmskih negativaca.

Trajanje: 134min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: crno-bijelo

subota, 25. siječnja, 20 sati

Frank Perry – Mommie dearest (1981)

Film je temeljen na knjizi o Joan Crawford, jednoj od najvećih holivudskih glumica našega doba, koju je napisala njezina posvojena kći Christina Crawford. Joan odluči posvojiti djecu kako bi ispunila prazninu u svom životu. Ipak, njezini problemi s alkoholom, muškarcima i pritiscima koje donosi showbusiness ispriječili su se pred njezinim privatnim životom pretvorivši je u propalu psihičku zlostavljačicu viđenu očima Christine i njezina brata Christophera koji protiv svoje volje nose teret života iza zatvorenih vrata „najljepše kuće u Brentwoodu“. Ovaj kontroverzni film uništio je sliku o Joan Crawford i njeno pop-kulturno nasljeđe, te u ironičnom potezu poetske pravde, hendikepirao karijeru njegove glavne zvijezde – Faye Dunaway. Unatoč svemu film se skoro već 40 godina nakon premijere zadržao kao odvažan i fascinantan dokument Hollywooda sedamdesetih, te iako mu to nije bila originalna namjera, zacementirao kao neponovljiv camp klasik .

Trajanje: 129min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor

subota, 1. veljače, 20 sati

Albert & David Maysles – Grey Gardens (1975)

Ovaj se dekadentni i pomalo ciničan film bavi Velikom i Malom Edie Bouvier, dvjema poluludim rođakinjama Jackie Bouvier Kennedy Onassis koje žive u osami u East Hamptonu, u zapuštenom, natrulom zdanju pod najezdom proždrljivih rakuna, okružene vlastitim portretima, plijesni, mačjom hranom i praznim ambalažama, te mnoštvom predmeta iz slavnije prošlosti. Majka i kći maestralno iskazuju čitav dijapazon sočnih patologija tipičnih za odnose majki i kćeri, naravno vrlo hipertrofiranih, ali donekle dražesnih – Edie je strašno vezana za majku, ali je ujedno i mrzi, majka unižava Edie, ali je nikad nije pustila od sebe, obje misle da bi im bilo bolje jedna bez druge i da su jedna drugoj teret. Film odstupa od opservacijskog neinterveniranja zbog prirode samih protagonistica – one neprestano flertuju s braćom Maysles, uvlače ih u svoj odnos, izvode za njih, traže ih da zauzmu strane, na taj način njih dvojica neplanirano prestaju biti promatrači i postaju katalizatori i neskrivena prva publika.

Trajanje: 94min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor

subota, 8. veljače, 20 sati

Graeme Clifford – Frances (1982)

Biografija kazališne i filmske glumice Frances Farmer. Godine 1931., kad je imala šesnaest godina, Frances pobuđuje pozornost svojega grada školskom zadaćom u kojoj je napisala da je “Bog umro”. Neki je hvale, no većina je napada. Dobro se slaže jedino s Harryjem Yorkom, mladićem angažiranim u lokalnoj predizbornoj kampanji na strani ljevičarskog kandidata. Ali, glavnu riječ u Francesinom životu ima agresivna majka Lillian, a otac Ernest je slabić. Frances odlazi u New York da bi postala glumica. Tamo je zapaze predstavnici holivudskih producenata i pozovu u Hollywood. U dvadeset i prvoj godini dobiva glavnu ulogu u filmu “Dođi i uzmi”, vodećih redatelja Howarda Hawksa i Williama Wylera te postaje velika zvijezda. Unatoč uspješnoj premijeri u njezinu rodnu gradu, razočarana je licemjerjem gradskih moćnika. Da bi povratila samopouzdanje, odlazi u New York gdje glumi u kazalištu. Glavnu ulogu u svom kazališnom komadu dodijeli joj poznati ljevičarski dramatičar Clifford Odets s kojim se uskoro i oženi, ali je on vrlo brzo napušta. Od tog trenutka Frances sve ide naopako. Počinje piti, sukobljava se s policijom zbog neznatnog prometnog prekršaja, svađa se sa šefovima holivudskih studija i uskoro je kazne zatvorom. Umiješa se njezina majka i zatvorska je kazna zamijenjena boravkom u psihijatrijskoj bolnici gdje Frances psihički unište. Godinama će boraviti u psihijatrijskim ustanovama gdje će je podvrgavati neprimjerenim metodama liječenja. Tek 1958. godine, kada je Frances blizu pedesete, bit će joj vraćena sva građanska prava i omogućen relativno mirniji život.

Trajanje: 140min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor

subota, 15. veljače, 20 sati

Billy Wilder – Sunset Boulevard (1950)

Priča o bizarnom odnosu ocvale dive i beskrupuloznog pisca trivijalnih filmskih sižea slojevita je karakterna studija u kojoj su portreti protagonista, redom životnih gubitnika, prikazani iznimno detaljno i uvjerljivo. Zaboravljena zvijezda nijemih filmova i propali scenarist (žigolo koji će u ključnom trenutku materijalno pretpostaviti emotivnom), mlada čitačica scenarija Betty i glumičin bivši suprug, a sad sluga i vozač Max, kutovi su svojevrsnog životno-ljubavnog četverokuta, krhke konstrukcije koja će se pod teretom emocija i moralnih dvojbi srušiti poput kule od karata i dovesti do zločina. Ta je konstrukcija sazdana od laži i dvoličnosti, od tlapnji i samozavaravanja, no sve se postupno razotkriva kao mreža velikih, bolnih obmana, neuspješnih pokušaja zaustavljanja vremena i kupovanja mladosti i ljubavi, kao imitacija imaginarnog života „na visokoj nozi”. Antologijski prizori nižu se od samog početka. Sekvenca u kojoj nas narator, čiji leš pluta u bazenu, uvodi u zbivanja, iznimno sugestivno stvara tjeskobni, zapravo noirovski ugođaj koji će, fotografijom tamnih tonova i mračnim, gotičkim interijerima, ali i ciničnim Joeovim komentarima, film zadržati do kraja.

Trajanje: 110min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: crno-bijelo

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi u LGBT centru Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Recommended Articles